עוסק מורשה או חברה

מה עדיף לעסק שלכם?

המאמר מאת: רו”ח זיו כרסנטי

פתיחת עסק היא החלטה פיננסית מחייבת ויש לבחור נכון את צורת ההתאגדות העסקית. בשלב הראשון לתהליך רישום העסק החדש במשרד מע”מ עליכם לקבל החלטה מושכלת בין פתיחת עוסק מורשה או חברה בע”מ, לכן חשוב להבין כי להחלטה זו יש משמעות רבה על האחריות המשפטית שלכם, היבטי מיסוי, אופן ניהול העסק, דיווחים לרשויות המס ועוד.

הכנו עבורכם מדריך מקיף שנועד לסייע לכם להחליט נכון מה עדיף לעסק שלכם ואיזה צורת התאגדות נכונה ומתאימה יותר עבורכם. המדריך נועד לספק לכם את כל המידע הדרוש להחליט על צורת ההתאגדות העסקית המתאימה ביותר לעסק החדש שברצונכם להקים, ובכדי לקבל החלטה מושכלת מומלץ להתייעץ עם המומחים שלנו במשרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’.

השוואה בין עוסק מורשה לחברה

צעדים ראשונים בפתיחת עוסק מורשה או חברה בע”מ

הצעד הראשון בפתיחת עסק חדש הוא לבחור במשרד מע”מ את צורת ההתאגדות העסקית, בדרך כלל בוחרים בין עוסק מורשה לחברה בע”מ. בשלב זה ועוד בטרם רישום העסק במשרד מע”מ כדאי לפנות לייעוץ מקצועי הניתן על ידי רואה חשבון או יועץ מס, ובעזרת המומחים המנוסים תוכלו לקבל החלטה מושכלת בפתיחת העסק החדש.

ישנם צעדים מקדימים לפתיחת עוסק מורשה או חברה בע”מ, ולאור חשיבות הבחירה של צורת ההתאגדות העסקית וההשלכות של הבחירה הקריטית מבחינת ההתנהלות הפיננסית והמשפטית של העסק החדש שבכוונתכם להקים, חשוב להבין את ההבדלים בין שתי הישויות השונות, מאחר שהפרוצדורה לפתיחת העסק שונה ויש הבדל משמעותי ומהותי גם בניהול העסק. כך לדוגמה, אחד מהיתרונות לפתיחת חברה בע”מ הוא שחברה היא ישות נפרדת לבעליה, לכן ניתן לתבוע את החברה עצמה אך לא את בעלי החברה, למעט מקרים מסוימים.

כמו כן, עליכם להבין את היתרונות והחסרונות, כמו גם את החובות והזכויות, בכל אופציה שתבחרו, וחשוב לזכור כי כל מקרה לגופו, ואין תשובה אחת ויחידה שהיא נכונה לגביכם מבחינת כדאיות הקמת עוסק מורשה או עדיפות לפתיחת חברה.

מהו עוסק מורשה?

עוסק מורשה הוא עצמאי בעל מחזור שנתי העולה על 120,000 ₪, נכון לשנת 2025, או שהוא עוסק במקצוע שאינו מאפשר פתיחת עוסק פטור, כמו אדריכל, רואה חשבון, עורך דין, רופא, יועץ מס ועוד.

עוסק מורשה חייב לגבות מלקוחותיו מע”מ בכל עסקה ולהעביר את סכום הגבייה לרשות המיסים, הוא רשאי לקזז מס תשומות ששילם על הוצאות ורכישות שוטפות עבור העסק, והוא חייב להגיש דיווחים בזמן לרשויות המס, כולל ביטוח לאומי, ויש לו חובות וזכויות המעוגנות בחוק, בין היתר בתחום הביטוח הפנסיוני ובתחום הוצאות המוכרות.

שיעורי המס החלים על עוסק מורשה בשנת 2025:

עוסק מורשה ממוסה על הרווחים לפי שיטת מדרגות המס ובהתאם למדרגות העדכניות שנקבעו לשנת 2025, ושיעורי המס נעים בטווח שבין 10% -50%, והוא חייב בתשלום דמי ביטוח לאומי ובדמי ביטוח בריאות המחושבים כאחוז מהרווחים.

עוסק מורשה שמלאו לו 18 שנה וטרם הגיע לגיל הפרישה חייב בתשלום על חלק ההכנסה החייבת במס שאינה עולה על 60% מהשכר הממוצע (7,522 ₪) של 4.47% דמי ביטוח לאומי ו-3.23% דמי ביטוח בריאות (סה”כ – 7.7%), ועל חלק הכנסה החייבת במס מעל 7,522 ₪ ועד 50,695 ₪ הוא חייב בתשלום של 12.83% דמי ביטוח לאומי ו-5.17% דמי ביטוח בריאות (סה”כ 18%), החל מפברואר 2025.

לקריאה נוספת ולהרחבת הידע על עוסק מורשה לחצו על הקישור.

מהי חברה בע”מ?

חברה בע”מ היא ישות משפטית נפרדת לבעליה, בשונה מעוסק מורשה שנושא באחריות מלאה לעסק שלו, והחברה מאוגדת לצורך הפקת רווחים ולמען מטרה משותפת. האחריות המשפטית מהווה הבדל מהותי בין עוסק מורשה לחברה, מאחר שעוסק מורשה אחראי באופן אישי על חובות העסק בעוד חברה מוגבלת לנכסיה בלבד, לכן היא מספקת הגנה משפטית רחבה ומשמעותית עבור בעלי המניות שלה.

כדי להקים חברה נדרש בעל מניות אחד לפחות, ובעליה מחזיקים בבעלות עליה באמצעות מניות, כאשר המניות משקפות את חלקו של כל אחד מהבעלים ברווחים ובזכויות ההצבעה בחברה.

כדי להקים חברה יש לבצע רישום אצל רשם החברות, לשלם אגרת רישום, ואחת לשנה החברה מחויבת בהגשת דיווחים שונים לרשם החברות כמו דוח שנתי.

שיעור המס החל על חברה בע”מ עומד על 23%, נכון לשנת 2025, כאשר המס מוטל על הרווח הנקי בלבד, לאחר ניכוי הוצאות מותרות. חברה חייבת לגבות מע”מ בכל עסקה ולהעביר את הסכום לרשות המיסים, ובעת חלוקת דיבידנדים החברה חייבת בתשלום מס דיבידנדים בשיעור 30% לבעל מניות מהותי.

לקריאה נוספת בנושא חברה בע”מ – לחצו על הקישור.

השוואה בין עוסק מורשה לחברה בע”מ

הטבלה הבאה מרכזת את ההבדלים העיקריים בין עוסק מורשה לחברה בע”מ:

עוסק מורשה

חברה בע"מ

עלויות הקמה וניהול

נמוכות יחסית, ניהול פשוט

עלויות גבוהות וניהול מורכב יותר

שיעורי מס

מס הכנסה לפי מדרגות המס, ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות באחוזים מתוך ההכנסה החייבת


מס חברות בשיעור 23% מס דיבידנדים על משיכת רווח

אחריות משפטית

אחריות אישית לחובות העסק

אחריות מוגבלת עד גובה ההשקעה של בעלי המניות בחברה

דיווחים לרשויות המס

דיווח רגיל כמו דוח שנתי, מע"מ וכו'

דיווחים שוטפים למע"מ, דוח שנתי ומאזן, דיווח לרשם החברות

אפשרות לגיוס הון

מוגבלת ותלויה בעיקר ביכולת של העצמאי לגייס הון

קל יותר לגייס הון באמצעות הלוואות, הנפקת מניות וכו'

תדמית עסקית

תדמית פחות פורמלית

תדמית של עסק גדול, יציב ומצליח

מתי כדאי לבחור עוסק מורשה או חברה בע”מ?

ישנם שיקולים ופרמטרים שונים שחייבים להתייחס אליהם נכון כאשר מתלבטים בין פתיחת עוסק מורשה לבין פתיחת חברה בע”מ. הפרמטרים העיקריים שיש להתייחס אליהם:

  • עסק קטן עם מחזור הכנסות שנתי נמוך יחסית – במקרים מסוימים כדאי לפתוח עוסק מורשה אם יודעים כי ההכנסות צפויות להיות נמוכות, בגלל פשטות ההקמה, העלויות הזולות יותר והניהול של עסק בהתאגדות מסוג עוסק מורשה, ובהמשך אפשר לעבור להתאגדות מסוג חברה.
  • עסק בסיכון נמוך – אם הפעילות העסקית אינה כרוכה בסיכון משפטי גבוה כדאי לשקול פתיחת עוסק מורשה, מאחר שההגנה המשפטית שחברה מספקת לבעליה פחות רלוונטית ומשמעותית.
  • פשטות וקלות הניהול – אם מעוניינים להקים עסק שקל ופשוט לנהל אותו, יש יתרון להתאגדות מסוג עוסק מורשה.
  • עסק עם מחזור הכנסות גבוה – אם הצפי הוא לעסק בעל הכנסות גבוהות יש יתרון להתאגדות מסוג חברה בע”מ, בעיקר מבחינת היבטי מיסוי ותכנוני מס.
  • עסק הפועל ברמת סיכון גבוהה – במקרה זה עדיף לפתוח חברה מאחר שזו ישות נפרדת לבעליה וכך הבעלים זוכים להגנה משפטית רחבה ומשמעותית יותר במקרה של חובות ו/או תביעות נגד העסק.
  • גיוס הון – המבנה של חברה בע”מ מאפשר לגייס הון בצורה קלה ויעילה יותר, הן ממשקיעים והן באמצעות לקיחת הלוואות.
  • תדמית – לחברה בע”מ יש תדמית של עסק גדול, יציב, מצליח ובעל איתנות פיננסית, זהו יתרון מול לקוחות, ספקים, בנקים, קרנות מימון וגופים אחרים.

שיקולים נוספים ומתי מומלץ להפוך מעוסק מורשה לחברה בע”מ?

ישנם שיקולים נוספים לבחירת צורת ההתאגדות העסקית כמו אפשרות לבצע תכנוני מס מורכבים יותר בחברה, ניכוי הוצאות מוכרות בשיעור גבוה יותר אצל חברות בע”מ, ואפשרות לדחות תשלומי מס בגלל מבנה החברה.

בדרך כלל נהוג לפתוח עוסק מורשה (או פטור) בשלב התחלתי של העסק, וכדאי להפוך לחברה בע”מ אם העסק פועל בתחום שיש בו סיכון כלכלי או משפטי גבוה, או שהיקף הרווחים גבוה וניתן להפחית את חבות המס ולשלם מס חברות בשיעור 23% בלבד, לעומת רף המס הגבוה שעומד על 50% בהתאם לשיטת מדרגות המס החלה על עוסק מורשה. כמו כן, המבנה של חברה בע”מ מבטיח יתרונות משמעותיים מבחינת בעלות על החברה, הגנה משפטית, הוספת שותף, גיוס הון, חלוקת מניות ועוד.

תיקון החקיקה בעניין הרווחים הכלואים וחברות הארנק

החל משנת 2025 נחקק חוק “הרווחים הכלואים” ותוקן סעיף בעניין “חברות הארנק”.
תיקונים אלה מפחיתים את הכדאיות להתאגדות כחברה במקרים מסוימים וחשוב להכיר אותם – לקריאת מאמר בנושא רווחים כלואים, לחצו על הלינק.

חשיבות הייעוץ המקצועי

מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי (רואה חשבון או יועץ מס) לפני קבלת ההחלטה על צורת ההתאגדות העסקית, מאחר שזו החלטה בעלת השלכות רבות ומשמעותיות בטווח הקצר והארוך במיוחד לאור החוקים החדשים החל משנת 2025. הייעוץ המקצועי מאפשר לקבל החלטה מושכלת ונבונה בהתאמה אישית מלאה, וחשוב לזכור כי בחירת ההתאגדות העסקית נעשית בתחילת הדרך וזו החלטה קריטית.

משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ מציע מעטפת שירותים רחבה ומקיפה לכל בעלי העסקים והחברות, כבר למעלה מ-20 שנה. לקוחות המשרד זוכים לשירות מקצועי ומוקפד, ליחס אישי, לייעוץ חשוב במגוון נושאים וליווי צמוד לכל אורך הדרך. התקשרו עכשיו או השאירו פרטים ליצירת קשר כאן באתר ואנחנו נחזור אליכם בהקדם.

המאמר מאת רו"ח זיו כרסנטי

שותף מנהל במשרד רואי החשבון "זיו שיפר ושות – רואי חשבון". מפקח מס הכנסה בעברו ומומחה בפתרון מחלוקות וטיפול בענייני מס הכנסה. רו"ח זיו כרסנטי מנהל את הקשר מול רשויות המס, הוא נשוי ואב ל 3 ילדים.

סניפים
חיפה
יוחנן הסנדלר 20, חיפה
תל אביב
רח' חומה ומגדל 16 בית יואל קומה 1
טבריה
רח' יוחנן בן זכאי 41 טבריה