משקיע כשיר

המאמר מאת: רו”ח זיו כרסנטי

משקיע כשיר, באנגלית Accredited Investor, הוא כינוי לאדם (או תאגיד בבעלות מלאה של יחיד) המוחרג מהסייגים שנקבעו בחוק ניירות ערך, תשכ”ח-1968, לעניין קבלת הצעות להשקעה בשוק ההון ללא תשקיף. למעשה, המשקיע הכשיר הוא אדם בעל עושר פיננסי מהותי, לכן הוא נתפס בעיני המחוקק הישראלי כמשקיע מתוחכם ומנוסה, וניתן להציע לו אפשרויות השקעה אלטרנטיביות שאינן זמינות לציבור המשקיעים הרגיל.

במרץ 2016 שונתה ההגדרה של משקיע כשיר על ידי הרשות לניירות ערך. השינוי בחוק נועד לאפשר למשקיעים נוספים להצטרף למעגל המשקיעים הכשירים ולבצע פעולות השקעה שהיו שמורות ברוב המקרים רק לגופים המוסדיים.

מי הוא משקיע כשיר?

כאמור, ההגדרה של המושג משקיע כשיר נקבעת על ידי הרשות לניירות ערך, וההגדרה שונתה במרץ 2016 וכללה מספר הקלות. לאחרונה החלה הרשות לניירות ערך לבחון שינוי חדש בהגדרה זו כדי לשנות את הקריטריונים ולאפשר לבעלי הון נוספים להשקיע במכשירים פיננסיים מתוחכמים יותר כגון: קרנות אלטרנטיביות, קרנות גידור, הנפקת חברות וכו’.

המושג משקיע כשיר מוגדר בשני חוקים:

  1. חוק ניירות ערך, תשכ”ח-1968, המושג מופיע במספר סעיפים בחוק העוסקים באפשרויות ההשקעה הפתוחות עבור משקיע כשיר לעומת משקיע רגיל.
  2. חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ”ה-1995.

נכון לשנת 2024, הקריטריונים שנקבעו על ידי הרשות לניירות ערך עבור משקיע כשיר הינם עמידה באחד מתנאי הסף הבאים:

  • מבחן שווי הנכסים – השווי הכולל של נכסיו של היחיד (מזומנים, נכסים פיננסיים, פיקדונות, ניירות ערך בבורסה וכד’) עולה על 8,364,177 ₪.
  • מבחן גובה ההכנסה – סך ההכנסה השנתית בשנתיים האחרונות עולה על 1,254,627 ₪ ליחיד, או שההכנסה השנתית של משפחתו של היחיד עולה על 1,881,940 ₪.
  • מבחן משולב (נכסים והכנסות) – השווי הכולל של הנכסים וההכנסות של היחיד עולה על 5,227,610 ש”ח + 627,313 ₪ מהכנסה אישית, או שווי כולל של נכסים נזילים בסך 5,227,610 ₪ + הכנסה של התא המשפחתי מעל 940,969 ₪.

כדאי לדעת כי הסכומים שנקבעו בחוק משתנים בכל 1 בינואר של כל שנה שלישית החל ממועד השינוי בחקיקה, והסכומים משתנים בהתאם לשיעור השינוי במדד.

התיקון שבוצע בחוק ניירות ערך שינה את הקריטריונים שנקבעו להגדרת משקיע כשיר, ובנוסף התיקון כלל הקלות שונות כמו ביטול תנאי סף המחייבים ניסיון השקעות בשוק ההון, מומחיות בשוק ההון ו/או מספר מינימלי של עסקאות. טרם התיקון לחוק, משקיע הוגדר כמשקיע כשיר כל עוד הוא עמד ב-2 מתוך 3 הקריטריונים הבאים:

  • מבחן הנכסים הנזילים – שווי כולל של נכסים נזילים העולה על 1.2 מיליון ₪.
  • מבחן המומחיות – יש למשקיע מומחיות וכישורים בשוק ההון או שהוא עוסק לפחות שנה בתפקיד המחייב מומחיות בשוק ההון.
  • מבחן מספר העסקאות – המשקיע ביצע לפחות 30 עסקאות בכל רבעון (בממוצע) במשך 4 הרבעונים הקודמים.

המחוקק הישראלי רואה במשקיע הכשיר כמשקיע מתוחכם ואמיד המחזיק בידע ובמומחיות בהשקעות, כולל השקעות מתוחכמות ומורכבות מהרגיל. מסיבה זו, המשקיע הכשיר אינו זקוק להגנות הקבועות בחוק ניירות ערך שמטרתן לספק הגנה מסוימת על ציבור המשקיעים הרחב, לדוגמה הדרישה לפרסם תשקיף להצעה של ניירות ערך.

יתרונות של משקיע כשיר (לקוח כשיר)

ישנם יתרונות משמעותיים לציבור המשקיעים הכשירים (לקוחות כשירים) וההגדרה כמשקיע כשיר הינה סמל סטטוס יוקרתי בעולם ההשקעות. היתרונות העיקריים עבור המשקיע הכשיר הינם:

  • משקיע כשיר נחשף ראשון למגוון השקעות בשוק ההון, בדגש על השקעות ייחודיות שאינן אפשריות ופתוחות עבור ציבור המשקיעים הרחב.
  • המשקיע הכשיר נחשף להשקעות מתוחכמות שבדרך כלל אפשריות רק עבור גופים מוסדיים.
  • קבלת מידע על השקעות מסווגות.
  • הזדמנויות השקעה ייחודיות הכוללות בין היתר הנפקת ניירות ערך על ידי תאגידים פרטיים, הנפקות פרטיות של חברות ציבוריות וכד’.
  • שלל אפשרויות להשתתפות בהשקעות אלטרנטיביות כגון: קרנות נדל”ן, קרנות גידור, קרנות חוב, קרנות השקעה שאינן סחירות, קרנות הלוואה צרכניות מסוג P2P ועוד.
  • הזדמנויות השקעה בעלות מאפייני סיכון שונים, כולל השקעות בסיכון נמוך יחסית הנחשבות לאלטרנטיבה משתלמת להשקעות בשוק האג”ח הסחיר.

ראוי לציין כי המשקיע הכשיר אינו זקוק לייעוץ מיועצי השקעות מורשים בשל מעמדו הייחודי. בפועל, הוא זוכה לפריבילגיות רבות ומהותיות לעומת משקיעים רגילים בשוק ההון, והסדרת מעמדו כמשקיע כשיר מול הרשות לניירות ערך מעניקה לו יתרונות משמעותיים מול יתר השחקנים בשוק ההון.

כמו כן, המשקיע הכשיר אינו נדרש לפיקוח הדוק של הרגולטור מאחר שיש לו אמצעים כלכליים גבוהים ובאפשרותו לתמרן ולבחור את אופי וסוג ההשקעות שמתאימות לו, כולל אפשרות להשקיע בהשקעות ספקולטיביות, וזאת בגלל ההנחה שהוא מחזיק במומחיות, ידע וניסיון שנצברו לאורך השנים במהלך פעילותו בשוק ההון, ובנוסף יש לו הון גבוה לכן הוא יכול להתמודד עם הפסדים.

ציפיות מהמשקיע הכשיר להבין בשוק ההון

בחוק הייעוץ ההגדרה של משקיע כשיר דומה להגדרה הקודמת שמופיעה בחוק ניירות ערך, לכן התנאים בחוק הייעוץ נוקשים יותר. המחוקק הישראלי רואה במשקיעים הכשירים כיחידים המבינים בשוק ההון, כלומר מתייחסים למשקיע הכשיר כאל אדם בעל ידע, ניסיון ומומחיות בהשקעות בשוק ההון, לכן הוא זקוק לפחות הגנות ממשקיע רגיל. מסיבה זו, המשקיע הכשיר רשאי לקבל ייעוץ גם מגורמים שהם אינם יועצי השקעות מוסמכים, בשונה ממשקיע רגיל.

המשקיע הכשיר יכול לנצל את מעמדו כדי לקבל חשיפה להזדמנויות השקעה ייחודיות ואלטרנטיביות, אלו אפשרויות השקעה שאינן חשופות ומוצעות לציבור המשקיעים הפועל בשוק ההון, וכך למעשה הוא יכול לנצל הזדמנויות השקעה בעלות פוטנציאל לייצר עבורו תשואה עודפת, בין היתר באמצעות השקעות בתחומים כמו נדל”ן, קרנות השקעה פרטיות ולא סחירות, תשתיות ועוד.

בתוך כך, כל משקיע כשיר חייב לבחון את הסיכונים הגלומים בהשקעות הייחודיות הפותחות בפניו, ועליו לקבל החלטות מושכלות וחכמות ולבחור נכון את אפשרויות ההשקעה והגופים שיבצעו עבורו של השקעותיו, בהתאמה לאמצעיו הפיננסיים, צרכיו הייחודיים ורמת הסיכון המתאימה לו.

מסגרת משפטית ורגולטורית

כפי שציינו, ההגדרה המשפטית של המושג משקיע כשיר מופיעה בשני חוק – חוק ניירות ערך וחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות. השינוי בהגדרת המשקיע הכשיר משפיעה בין השאר על כללי הרגולציה, והמטרה של הרשות לניירות ערך היא להקל על המשקיעים הכשירים על מנת לאפשר ליותר שחקנים להשקיע בשוק ההון.

אימות הצהרת משקיע כשיר בפועל

משקיעים כשירים העומדים בקריטריונים שנקבעו על ידי הרשות לניירות ערך, ובהם היקף הנכסים ו/או היקף ההכנסה האישית או של התא המשפחתי, חייבים לחתום על הצהרת משקיע כשיר. ההצהרה חייבת אימות וחתימה של רואה חשבון, יועץ פיננסי או עורך דין.

לכן, מי שעומד באחד מתוך 3 הקריטריונים שנקבעו (לפחות) להגדרת משקיע כשיר על פי הרשות לניירות ערך יכול להגיש בקשה מסודרת להסדרת מעמדו כמשקיע כשיר. בתהליך זה עליו לחתום על ההצהרה ולצרף אישורים ומסמכים המוכיחים את נזילות הכספים והיקף ההכנסות, ויש לאמת את ההצהרה והמסמכים הנלווים על ידי רואה חשבון, יועץ פיננסי או עורך דין.

ההצהרה שנועדה לאמת את היותו של מגיש הבקשה כמשקיע כשיר כוללת שלושה חלקים עיקריים:

חלק ראשון – המשקיע נדרש לחתום ולאמת בחתימתו כי הוא עונה על ההגדרה של משקיע כשיר, על פי התוספת הראשונה לחוק ניירות ערך, תשכ”ח-1968. כמו כן, מגיש הבקשה נדרש לבחור באחד מהתנאים שמתקיימים לגביו בנושא הגדרתו כלקוח מסווג.

חלק שני – המשקיע נדרש לאשר כי הוא מודע למשמעות ולהשלכות של היותו משקיע כשיר מבחינת סיכונים, השקעות בסכומים גבוהים וכו’. בנוסף, בחלק זה עליו להסכים לקבל הצעות השקעה, כלומר אישור המשקיע מהווה עדות לכך שהוא מבין את ההשלכות להיותו משקיע כשיר שחשוף להשקעות מסווגות.

חלק שלישי – אסמכתא של גורם מוסמך כמו רואה חשבון, מנהל השקעות, בנקאי, עורך דין וכד’ המאשרת כי נכון למועד הגשה ההצהרה, לפחות אחד מהקריטריונים שנקבעו להגדרתו כמשקיע כשיר אכן מתקיים.

כדי לקבל אסמכתא מגורם מוסמך לאישור ההצהרה יש להגיש לגורם זה מסמכים ואישורים שונים לצורך חישוב שווי הנכסים של המשקיע, לדוגמה תדפיס עדכני של חשבונות הבנק, טפסי 106, דוח שנתי למס הכנסה, דוחות שונים לרשויות המס ועוד.

למידע נוסף ולאימות הצהרת משקיע כשיר על ידי רואה חשבון או יועץ פיננסי מוסמך ומאושר – צור איתנו קשר באמצעות הטלפון, המייל או האתר. משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ מתמחה בין היתר במילוי ובאימות הצהרת משקיעים כשירים ונשמח לסייע גם לך בנושא זה.

למה לאמת משקיע כשיר בעזרת משרד רו”ח זיו שיפר?

הצוות שלנו במשרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ מתמחה בתכנון, גיבוש אסטרטגיות להשקעה, בייעוץ פיננסי ובליווי צמוד של משקיעים, לרבות משקיעים כשירים כפי הגדרתם בחוק. אנחנו מנוסים בעבודה מול הרשות לניירות ערך, מייצגים את לקוחותינו גם בפני רשויות המס ומתמחים בניתוח ובליווי השקעות פיננסיות, בייעוץ עסקי, במינוף השקעות וכד’.

המומחים שלנו מספקים מעטפת שירותים רחבה הכוללת אימות הצהרת משקיע כשיר לרשות לניירות ערך, ותחת קורת גג אחת המשקיע יכול לקבל שירותים פיננסיים מתקדמים ומקצועיים, ולשלוח את הבקשה לאישור הסטטוס של משקיע כשיר כדי להיכנס לעולם ההשקעות שמיועד למשקיעים מסווגים הזוכים להקלות ולהטבות שונות.

המאמר מאת רו"ח זיו כרסנטי

שותף מנהל במשרד רואי החשבון "זיו שיפר ושות – רואי חשבון". מפקח מס הכנסה בעברו ומומחה בפתרון מחלוקות וטיפול בענייני מס הכנסה. רו"ח זיו כרסנטי מנהל את הקשר מול רשויות המס, הוא נשוי ואב ל 3 ילדים.

סניפים
חיפה
יוחנן הסנדלר 20, חיפה
תל אביב
רח' חומה ומגדל 16 בית יואל קומה 1
טבריה
רח' יוחנן בן זכאי 41 טבריה