המאמר מאת: רו”ח יורם שיפר
דיבידנד הוא מס המוטל על רווחים המחולקים לבעלי המניות בחברה, לרוב מתוך הרווחים שהחברה צברה כעודפים, כלומר מתוך הרווח הנקי של החברה, לאחר תשלום מס חברות, ויש אפשרות לחלק את הדיבידנדים מתוך מקורות כספיים אחרים כמו קרנות הון או פרמיה על מניות. דיבידנד נחשב להכנסה החייבת במס כמו הכנסות אחרות, ובעלי המניות המקבלים דיבידנדים מהחברה זוכים לתגמול עבור השקעתם. בישראל, גובה מס דיבידנד עבור יחידים שהם בעלי מניות רגילים הוא 25%, בעוד בעלי מניות מהותיים מחויבים במס דיבידנד בשיעור של 30%.
חשוב לדעת כי החל משנת 2015 חלו שינויים מהותיים במשטר המס על חברות מעטים, בדגש על מיסוי רווחים נצברים והגדלת מס היסף על הכנסה פסיבית. לכן, חשוב לבצע תכנון מס מוקדם ויעיל אם מתכננים לחלק דיבידנדים לבעלי המניות בחברה על מנת להקטין את חבות המס ולמקסם את הרווחים של בעלי החברות.
מהו מס דיבידנד?
כאמור, מס דיבידנד הוא מס המוטל על חלוקת רווחי החברה לבעלי המניות, לאחר שהחברה שילמה מס חברות על רווחיה. החוק בישראל קובע את שיעור מס הדיבידנד לפי מעמד האדם או התאגיד שמקבל את הדיבידנד מהחברה ובהתאם להיקף החזקתו במניות החברה.
באופן כללי, החוק בישראל קובע שיעורי מס שונים ליחידים ולחברות המקבלים דיבידנד, אך מעבר להוראות החוק יש להתייחס להוראות שעה המפחיתות את שיעור מס הדיבידנד שנועדו להגדיל את הכנסות המדינה ממיסים, בדרך כלל בתקופות מיתון ואחרי מבצעים צבאיים.
לכן, חשוב לדעת כי ב-31/12/2024 פורסם חוק התייעלות כלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת 2025) (מיסוי רווחים לא מחולקים), התשפ”ה-2024, והשינוי המהותי כולל תיקון הנוגע לחברות ארנק ולרווחים לא מחולקים בחברות מעטים. למעשה, תיקון 277 לפקודת מס הכנסה מחולל שינוי מהותי בתחום המיסוי בישראל בנוגע לרווחים לא מחולקים לכן מומלץ להכיר את השינויים בחקיקה כדי להיערך נכון לשנת המס ולקבל החלטות מושכלות בזמן.
למה נדרש לשלם מיסים על דיבידנדים?
סעיף 2(4) לפקודת מס הכנסה קובע כי דיבידנד המשולם מתוך רווחי החברה, ריבית, הפרשי הצמדה או דמי ניכיון, הוא הכנסה החייבת בתשלום מס הכנסה, בדיוק כמו כל הכנסה אחרת. הרציונלי מאחורי מס דיבידנד הוא שמדובר בהכנסה החייבת במס, מאחר שדיבידנד הוא בפועל חלוקת רווחים לבעלי המניות בחברה, לכן זו הכנסה חייבת של היחיד והוא מחויב בתשלום מס הכנסה.
חשוב לציין כי מיסוי דיבידנדים מבטיח למדינה חלק מהרווחים שנוצרו על ידי חברות. כדי למנוע כפל מס הוחלט כי חברה תשלם מס חברות על רווחיה בעוד בעלי המניות של החברה ישלמו מס על הדיבידנדים שהם מקבלים ממנה.
שיעורי מס דיבידנד בישראל (2025 ואילך)
סעיף 125 לפקודת מס הכנסה קובע מס דיבידנד בשיעורים שונים על בעל מניות יחיד ועל בעל מניות שהוא חברה, ופקודת המס מבחינה בין בעל מניות רגיל לבין בעל מניות מהותי. כדאי לדעת כי בעל מניות מהותי מחזיק ב-10% לפחות מהון המניות של החברה, באופן ישיר או עקיף, במועד החלוקה או במהלך 12 חודשים לפני החלוקה.
- שיעור מס דיבידנד ליחיד (בעל מניות רגיל) המקבל דיבידנד משנת 2025 ואילך הוא 25%.
- שיעור מס דיבידנד לבעל מניות מהותי, כלומר בעל מניות המחזיק יותר מ-10% ממניות החברה, באופן ישיר או עקיף, מחויב בתשלום מס דיבידנד גבוה יותר העומד על 30%.
בתוך כך, סעיף 51ב(ג)(1) וסעיף 51יח לחוק עידוד השקעות הון, התשי”ט-1959, קובעים הטבות מס בשיעורי המס החלים על חלוקת דיבידנדים לחברות אם מתוך הרווחים של חברות הבת שלהן המוגדרות כמפעל מועדף מיוחד או כמפעל טכנולוגי מועדף.
החל משנת 2025 יש להתייחס גם לתוספת מס יסף, בהתאם לשינויי החקיקה במסגרת חוק התייעלות כלכלית. לכן, החל מ-2025 יחול מס יסף בשיעור של 5% על כל הכנסה פסיבית, כולל דיבידנד, מעל לתקרה שבגובה 721,560 ₪. כלומר, בפועל בעל מניות מהותי שיש לו הכנסות גבוהות עשוי לשלם מס אפקטיבי בשיעור של עד 35% על הדיבידנד, מאחר שעליו לשלם מס דיבידנד רגיל בשיעור 30% בתוספת של מס יסף בשיעור של 5%. כדי לקבל החלטה נכונה בנושא חלוקת דיבידנדים מומלץ להתייחס להוראת השעה המאפשרת להוציא נכסים מהחברה, עד חודש נובמבר 2025, כדי לממש תנאים מיטביים המוצעים בהוראה זו.
מי חייב בתשלום מס על דיבידנד?
החוק במדינת ישראל מחייב בתשלום מס כל בעל מניות המקבל דיבידנד, כאשר המס חל על מי שקיבל את הדיבידנד ולא על החברה המחלקת אותו לבעלי המניות שלה. יחיד, שהוא תושב ישראל, מחויב בתשלום מס על דיבידנד בשיעור 25% בעוד בעל מניות מהותי מחויב במס דיבידנד בשיעור של 30%.
החוק בישראל מחייב תשלום מס על דיבידנד גם לחברות תושבות ישראל שקיבלו דיבידנד מחברה ישראלית אחרת, ויש שיעורי מס שונים החלים על חברה המוגדרת כמפעל מאושר או מפעל מוטב. כמו כן, גם דיבידנדים המושלמים מחברה זרה חייבים בתשלום מס בישראל, ושיעור המס הרגיל הוא 25%, או שיעור מס של 30% החל על בעל מניות מהותי בחברה.
אופן תשלום מס דיבידנד
ראוי לציין כי התנאים שנקבעו לחלוקת דיבידנד על ידי חברה מוגדרים בסעיף 302 לחוק החברות, והחברה חייבת לעמוד בשני המבחנים הבאים:
- מבחן רווח – לחברה יש רווח נקי לאחר תשלום מס מרווחי השנתיים הקודמות או שהיא צברה רווחים עד מועד החלוקה, בהתאם לדוח הכספי ולפי הגבוה מביניהם.
- מבחן יכולת פירעון – החברה מסוגלת לעמוד בכל התחייבויותיה, גם לאחר חלוקת הדיבידנד.
בישראל גובים מס דיבידנד במקור על ידי החברה המחלקת אותו, בטרם העברת התשלום לבעל המניות. לכן, בעל המניות מקבל דיבידנד נקי ממס, על פי הוראות סעיף 164 לפקודת מס הכנסה. כדי לחלק את הדיבידנד יש למלא טופס 804 (דוח על תשלום דיבידנד) והחברה שולחת את הטופס לפקיד השומה.
ניתן לשלם מס דיבידנד באמצעות אתר התשלומים של רשות המיסים, בכרטיס אשראי, העברה בנקאית או שובר תשלום בבנק הדואר.
מיסוי דיבידנד על חברות זרות
כל ההכנסות ממקורות חוץ, כולל דיבידנדים, חייבות במס, ושיעור מס הדיבידנד החל על חברות זרות משתנה בהתאם למעמד בעל המניות והיקף החזקת המניות שלו בחברה הזרה. שיעור המס הרגיל הוא 25%, ובמקרה של בעל מניות מהותי שיעור המס הוא 30%.
חשוב להתייעץ עם רואה חשבון או יועץ מס בנושא מיסוי דיבידנד על חברות זרות מאחר שישנם שיקולים נוספים בנושא זה, למשל אמנת מס המאפשרת לקבל זיכוי מס בישראל.
תזמון תשלומי מס דיבידנד
חברות מעבירות את המס שנוכה במקור לרשות המיסים במועדים קבועים, ובעלי מניות יחידים נדרשים לדווח על ההכנסות שלהם מדיבידנד במסגרת הדוח השנתי למס הכנסה. את תשלומי מס הדיבידנד מתזמנים בסמוך לאירוע חלוקת הדיבידנד, לאחר שהחברה שילמה מס חברות על רווחיה.
חשוב לציית לחוק, להגיש דיווחים במועד ולשלם את המס בזמן. כדי להימנע מבעיות עם רשות המיסים כדאי לשלם מס דיבידנד באמצעות מייצג רשום כמו רואה חשבון. צרו קשר עוד עם משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ למידע נוסף ולקבלת שירות מקצועי לתכנון מס מיטבי ולדיווחים ותשלומי מס דיבידנד על פי חוק.
השוואה בין משיכת דיבידנד למשיכת משכורת לבעלי שליטה
ההחלטה האם למשוך דיבידנד או למשוך משכורת לבעלי שליטה, תלויה בשיקולים שונים כמו גובה ההכנסה, שיעורי המס, דמי ביטוח לאומי והכרה בהוצאות לצורך הפחתת מס חברות. לכן, מומלץ לבצע תכנון מס מוקדם ולהתייעץ עם המומחים של משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ כדי להחליט האם למשוך משכורת או למשוך רווחים כדיבידנד.
דוגמה: נניח ויש לחברה רווח בגובה 300,000 ₪, לפני משיכת משכורת לבעל מניות מהותי בחברה:
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
מס דיבידנד בעל מניות מהותי | | |
מס הכנסה, ביטוח לאומי, מס בריאות | | |
| | |
במקרה זה משתלם לבעל השליטה בחברה למשוך משכורת כדי ליהנות מנטל מס מופחת לפי שיטת החישוב המבוססת על מדרגות מס הכנסה.
איך משרד זיו שיפר יכול לעזור?
משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ מתמחה בין השאר בשירותי ייעוץ ותכנון מס לבעלי חברות, בעלי שליטה ולעצמאים. המשרד מציע מעטפת שירותים רחבה הכוללת תכנון פיננסי מותאם אישית, ייצוג מול רשות המיסים, תכנון מס לגיטימי, ייעוץ וליווי עסקי ועוד. למידע נוסף צרו איתנו קשר עוד היום!
היכנסו למאמרים מקצועיים נוספים בנושא ניהול עסק