המאמר מאת רו"ח זיו כרסנטי
שותף מנהל במשרד רואי החשבון "זיו שיפר ושות – רואי חשבון". מפקח מס הכנסה בעברו ומומחה בפתרון מחלוקות וטיפול בענייני מס הכנסה. רו"ח זיו כרסנטי מנהל את הקשר מול רשויות המס, הוא נשוי ואב ל 3 ילדים.
המאמר מאת: רו”ח זיו כרסנטי
בעל עסק חייב בתשלום מס הכנסה עבור ההכנסה החייבת במס, ובנוסף עליו להעביר את תשלומי מס הכנסה שהוא ניכה במקור משכר עובדיו. את התשלום למס הכנסה מבצעים לרוב באמצעות תשלומי מקדמות חודשיים, והסכום נקבע על ידי פקיד השומה במס הכנסה. ניתן להגיש בקשה להקטנת המקדמות אם בעל העסק סבור כי סכום המקדמה שנקבע עבורו גבוה מדי ביחס להכנסות ולרווחים הצפויים מהפעילות בבית העסק.
החישוב של תשלומי מס הכנסה שחלים על העצמאי מבוסס על הכנסתו השנתית החייבת, כלומר הכנסות בניכוי הוצאות מוכרות, ניכויים וזיכויים, ומחשבים את המס מהרווח בלבד לאחר הפחתת ההוצאות המוכרות והניכויים על פי שיטת מדרגות המס. פקיד השומה מחשב את מקדמות המס על בסיס השומה לאחר הגשת דוח שנתי בסוף שנת המס. חשוב לציין כי ההכנסות של עוסקים (מורשה, פטור או זעיר) מחושבות כהכנסה מיגיעה אישית, בדומה לשיטת חישוב המס שחל על שכירים, וככל שההכנסה גבוהה יותר כך תשלום המס יהיה גבוה יותר.
לאחר פתיחת תיק ברשות המיסים, פקיד השומה של מס הכנסה שולח לעצמאי פנקס מקדמות. עוסק זעיר, על פי הגדרתו ברפורמה משנת 2024, הוא עצמאי שמחזור ההכנסות השנתי שלו הוא עד 120,000 ₪, לכן בדרך כלל הוא אינו נדרש בתשלום מקדמות למס הכנסה, ובאפשרותו לשלם מס הכנסה בסוף שנת המס.
במקרה של בעל עסק קיים, פקיד השומה קובע את שיעור המקדמות לפי מחזור ההכנסות בשנה הקודמת. לבעל עסק חדש קובעים את שיעור המקדמות לפי מחזור ההכנסות השנתי הצפוי, בהתאם לענף אליו משתייך בעל העסק ועל פי הצפי שלו להכנסה השנתית בעסק החדש.
העוסקים נדרשים לדווח על מחזור ההכנסות החודשי בכל 15 לחודש, ועליהם לשלם את תשלומי מקדמות המס לפי שיעור המקדמה שייקבע בפנקס. עצמאים שמחזור העסקאות השנתי שלהם נמוך יכולים להגיש בקשה לפקיד השומה על מנת לשלם את המקדמות אחת לחודשיים.
פקודת מס הכנסה קובעת כי יש להגיש דיווח מקדמות ולשלם את המס עד ה-15 בכל חודש, עבור ההכנסות של החודש הקודם לדיווח. פקיד השומה יכול לאשר לעצמאים בעלי מחזור עסקאות שנתי נמוך לשלם את המקדמות אחת לחודשיים, ב-15 בחודש. אם ה-15 בחודש חל בשבת או בחג ניתן לדווח ולשלם ביום העסקים שלאחר יום המנוחה השבועי.
כעצמאים, אתם יכולים לשלם את המקדמות באמצעות אתר האינטרנט של רשות המיסים, ובמקרה זה ניתן לשלם את המקדמות עד ה-19 בחודש.
החל בשנת המס 2025, לפי פרסומי רשות המיסים, עוסק זעיר יידרש להגיש דוח מצומצם בתחילת השנה הכולל הצהרה על צפי המחזור וההכנסות שלו בעסק הקטן. מעבר לפטור מהגשת הדוח השנתי למס הכנסה, העוסק הזעיר יהיה פטור גם מתשלום מקדמות המס, על פי החוק שאושר לפני כשנה וחצי על ידי מליאת הכנסת.
פקיד השומה קובע את תשלום מקדמות המס שלכם על פי הענף הכלכלי שאליו העסק משתייך. שיעור מקדמות המס נקבע כאחוז מסוים ממחזור העסקאות בהתאם לענף הכלכלי. במס הכנסה קובעים את שיעור מקדמות המס לתשלום על פי מחזור העסקאות בדרך הבאה:
עסק חדש – לאחר שפתחתם עסק חדש ורשמתם אותו ברשויות המס, פקיד השומה קובע את שיעור המקדמות בהתאם למחזור העסקאות הצפוי לשנת המס הקרובה. מחזור העסקאות נקבע בהתאם לענף הכלכלי ולפי הצפי שלכם לגבי המחזור השנתי. חשוב לזכור כי במעמד רישום העסק עליכם להצהיר מה הצפי של מחזור העסקאות השנתי בעסק החדש.
עסק קיים – במס הכנסה קובעים את שיעור המקדמות לפי מחזור העסקאות השנתי בשנת המס הקודמת, כאשר מחזור ההכנסות של העסק שלכם מופיע בדוח השנתי שעליכם להגיש למס הכנסה.
את שיעור המקדמות שיש לשלם למס הכנסה מחשבים מתוך ההכנסות, לכן יש לחשב תחילה את כל הסכומים הרשומים בקבלות שהוצאו על ידי בעל העסק בהתאם לתקופת הדיווח, והחישוב אינו מבוסס על הרווחים (הכנסות לאחר ניכוי הוצאות מוכרות). פקיד השומה במס הכנסה שולח פנקס מקדמות לבית העסק, ותשלומי המקדמות מהווים רק מקדמה על החשבון, מאחר ששיעור המס הסופי שיש לשלם ייקבע רק לאחר הגשת הדוח השנתי בסוף שנת המס למס הכנסה.
במשרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ מסבירים כי חישוב המס המדויק יבוצע רק לאחר הגשת הדוח השנתי וחישוב רווח העסק שלכם, בשנת המס הקודמת. אם פתחתם עסק חדש אין דיווח קודם לכן החישוב מבוסס על הענף הכלכלי אליו שייכים ולפי ההצהרה שלכם על מחזור העסקות הצפוי בעסק החדש. אם לאחר החישוב מתברר כי שילמתם מקדמות מס נמוכות וההפרש של חבות המס גבוה, עליכם לשלם לא מעט כסף למס הכנסה בתוספת של ריבית והצמדה, ומצב זה אינו אידיאלי עבורכם.
בעזרת רואה חשבון מנוסה תוכלו להגיע למצב שבו לאחר הגשת הדוח השנתי יתברר כי מגיע לכם החזר יחסית נמוך ממס הכנסה, כמובן עם הפרשי ריבית והצמדה, לכן תקבלו יותר כסף מהמס העודף ששילמתם למה הכנסה.
יש שתי מטרות מרכזיות לפנקס המקדמות ממס הכנסה:
גביית מס הכנסה במהלך שנת המס – רשות המיסים אינה מעוניינת להמתין מעל לשנה עד קבלת תשלומי המס המגיעים לה על פי חוק. זו הסיבה מדוע הוחלט לשלוח פנקס מקדמות לחייבים ולדרוש מהם תשלומים חודשיים במהלך שנת המס. את המקדמות יש לשלם באופן חודשי או דו חודשי, בהתאם לדרישה ממס הכנסה. חשוב לזכור כי המקדמות מהוות רק חלק מסך חבות המס, והמס שיש לשלם יחושב רק לאחר הגשת הדוח שנתי וחישוב הרווח.
הקלה על חבות המס של עצמאים – חבות המס עשויה להיות גבוהה ומשמעותית מאוד עבור העסק שלכם, לכן כדי להקל על העצמאים מאפשרים להם לשלם תשלומי מקדמות חודשיים או דו חודשיים, ולאחר הגשת הדוח השנתי עליכם לשלם את ההפרש, או שתקבלו החזר. במקום לשלם בפעימה אחת מס העשוי להגיע לסכום גבוה, מפצלים את התשלומים לאורך השנה וקל יותר לנהל את תזרים המזומנים ולעמוד בהוצאות השוטפות של בית העסק.
אם אתם סבורים ששיעור המקדמות שנקבע עבורכם גבוה מדי או אם הצפי שלכם לשנת המס הקרובה הוא שמחזור העסקאות השנתי יהיה נמוך משמעותית מההכנסות בשנה החולפת, ניתן לפנות לפקיד השומה במשרד מס הכנסה בהתאם לאזור שבו מתנהל התיק של העסק, ולהגיש בקשה מסודרת להקטנת שיעור מקדמות המס.
כדאי לדעת כי אתם יכולים להגיש גם בקשה הפוכה, כלומר לבקש מפקיד השומה להגדיל את שיעור המוקדמות לשנת המס הנוכחית. כדאי להגדיל את שיעור המקדמות כאשר צופים עלייה משמעותית בהכנסות העסק, וכך נמנעים מחבות מס גבוהה בסוף שנת המס.
הנכם רשאים לבקש מפקיד השומה לקבל פטור מלא מתשלום המקדמות, כל עוד ניתן להוכיח כי סכום מקדמות המס לפי הפנקס הוא גבוה ויעלה על חבות המס שלכם בשנת המס הרלוונטית.
את הבקשה יש להגיש לפקיד השומה באמצעות מילוי טופס בקשה לביטול / הקטנה מקדמות (טופס מס’ א/2216), יש לצרף מסמכים המוכיחים את הטענה ומצדיקים את בקשתכם. מומלץ להיעזר ברואה חשבון מנוסה כדי להחליט ולהגיש את הבקשה לקיטון, לביטול או להגדלת תשלום המקדמות. רואה חשבון מוסמך עובר על ספרי החשבונות של העסק ומבצע חישובים על מנת לייעץ לכם ולהמליץ על דרך הפעולה הנכונה והמתאימה ביותר לעסק שלכם. כדי למלא ולהגיש טופס לביטול או להקטנת המקדמות.
יש שתי דרכים לתשלום מקדמות מס:
כמו כן, כדאי לדעת כי יחיד בעל תיק פעיל במס הכנסה הנדרש בתשלום מקדמות יכול לשלם באמצעות אתר רשות המיסים או באמצעות שובר תשלום אותו עליו להזמין ממשרד מס הכנסה, בעוד יחיד ללא תיק פעיל במס הכנסה יכול לשלם באתר או באמצעות טופס דיווח מקצוע אותו מקבלים ממשרד מס הכנסה.
בשורה התחתונה, יש להקפיד על דיווח ותשלום המקדמות בזמן, וחשוב להיעזר ברואה חשבון מנוסה כדי לעקוב אחר שיעור המקדמות ולבדוק האם כדאי להגדיל או להקטין את התשלום. למידע נוסף, לשאלות ולייעוץ מקצועי צרו קשר עוד היום עם משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’.
היכנסו למאמרים מקצועיים נוספים בנושא תכנון ומיסוי