פתיחת עוסק פטור

המאמר מאת: רו”ח זיו כרסנטי

עוסק פטור הוא עצמאי שמחזור ההכנסות השנתי שלו הינו עד 120 אלף ₪, והוא אינו רשאי לגבות מע”מ מהלקוחות או לקזז מס תשומות. זו צורת ההתאגדות הפשוטה והזולה ביותר מאחר שאין צורך להגיש דיווח חודשי או דו חודשי למע”מ, אך חשוב לזכור כי העוסק אינו פטור מתשלום מס הכנסה.

כאשר רוצים לבצע פתיחת עוסק פטור ברשות המיסים, יש למלא בקשה לפתיחת התיק באמצעות האינטרנט, כלומר פתיחת התיק נעשית באופן מקוון לחלוטין באמצעות האתר של רשות המיסים, ויש אפשרות לפתוח את התיק על ידי מייצג מורשה כמו רואה חשבון או יועץ מס.

כדאי לדעת כי פתיחת תיק עצמאי ברשויות המס, לרבות עוסק פטור, עוברת תמיד דרך שלוש רשויות המס: מס ערך מוסף, מס הכנסה וביטוח לאומי. עצמאיים יכולים לפתוח תיק עוסק פטור (בעבר נקרא עוסק זעיר), עוסק מורשה או חברה בע”מ. השיקולים לפתיחת כל אחד מהתיקים הללו הם שונים, ונבדלים בעיקר בסוג העוסק ובהיקף העסקאות השנתי הצפוי לעסק.

חלק מהעוסקים, בעיקר בעלי מקצועות חופשיים, חייבים על פי תקנות המס בפתיחת תיק עוסק מורשה. לכן, ההתלבטות איזה תיק לפתוח נחסכת מהם, ללא תלות במחזור העסקאות השנתי הצפוי, לדוגמה עורכי דין, אדריכלים, רואי חשבון ומהנדסים. כל השאר יכולים לבחור בהתאם לתחום עיסוקם והיקף עסקאותיהם לפתוח תיק עוסק פטור, ולנהל עסק קטן עם מחזור עסקאות שנתי נמוך מ-120,000 ₪ נכון לשנת 2024.

במדריך זה המומחים של משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ מסבירים כיצד מתבצע תהליך פתיחת עוסק פטור, אלו מסמכים יש לצרף לבקשה וכיצד לפתוח בפועל את התיק. ראוי לציין כי כל תושב ישראל מעל גיל 18 רשאי לפתוח תיק עוסק ברשות המיסים לבד, ללא כל עלות, אך מומלץ להיעזר באנשי המקצוע המנוסים, ובתמורה לתשלום סמלי נמנעים מהביורוקרטיה וחוסכים זמן. לפרטים נוספים על השירות שלנו – לחץ כאן.

שלבים לפתיחת עוסק פטור ברשות המיסים

כל אדם המבקש להיות עצמאי ולהקים עסק קטן יכול להירשם כעוסק פטור, כל עוד מחזור העסקאות השנתי הצפוי יהיה נמוך מ-120 אלף ₪, ובנוסף הוא אינו נמנה על רשימת בעלי המקצועות והעיסוקים בסעיף 13 לתקנות מס ערך מוסף. כיום, ניתן לפתוח את התיק באופן מקוון וללא צורך לתאם תור ולהגיע פיזית למשרדי רשות המיסים, ויש גם אפשרות להדפיס טופס 821 למע”מ וטופס 5329 למס הכנסה, למלא אותם ולשלוח באמצעות דואר אלקטרוני. חשוב לצרף למייל את המסמכים הנדרשים לפתיחת התיק.

כדי להירשם כעסוק פטור במע”מ יש להגיש בקשה מסודרת לפתיחת התיק בלשכת מע”מ ובלשכת מס הכנסה, בהתאם לכתובת העסק, ובנוסף יש לפתוח תיק עוסק בביטוח לאומי, למרות שבפועל רשות המיסים מעדכנת את המוסד לביטוח לאומי. לכן, אין צורך להגיע פיזית לביטוח לאומי ולמלא טופס כזה או אחר. אם העוסק הפטור מתכנן להעסיק עובדים בעסק שלו עליו לפתוח תיק ניכויים במס הכנסה ובביטוח לאומי.

השלבים לפתיחת תיק עוסק פטור הינם:

פתיחת תיק עוסק פטור במע”מ

התחנה הראשונה לפתיחת עוסק פטור מתחילה במשרד מס ערך מוסף (מע”מ). ניתן למלא טופס מקוון באתר רשות המיסים או להדפיס ולמלא טופס 821 (רישום לצרכי מס ערך מוסף). הטופס כולל הצהרה של העוסק על מחזור ההכנסות השנתי המשוער, מאחר שנתון זה קובע את צורת ההתאגדות ומעמד העוסק במע”מ. חשוב למלא את כל הפרטים בטופס ולצרף את המסמכים הבאים:

  • צילום תעודת זהות וספח.
  • חוזה שכירות או רכישה של מקום העסק.
  • אישור הסמכה, בהתאם לסוג העיסוק, אם התחום המקצועי דורש זאת.
  • טופס 4440 לזוגות נשואים החיים בנפרד ומעוניינים להגיש בקשה בנפרד.

פתיחת תיק עוסק פטור במס הכנסה

התחנה השנייה בתהליך פתיחת עוסק פטור היא במשרד מס הכנסה. יש למלא טופס 5329 (דו”ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה) הכולל פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה. מומלץ למלא טופס זה בעזרת איש מקצוע כמו רואה חשבון, יש לטופס השלכות משמעותיות ואין להקל ראש במילוי הפרטים הנדרשים במסמך.

אם העוסק הפטור מתכוון להעסיק עובדים שכירים עליו לפתוח גם תיק ניכויים במס הכנסה. לאחר פתיחת התיק מקבלים בדואר פנקס מקדמות לתשלום מס הכנסה. את הטופס ניתן להגיש באתר המקוון של רשות המיסים או לשלוח בדואר, אפשר לשלוח את הטופס והמסמכים הנדרשים גם באמצעות רואה חשבון מייצג.

המסמכים שיש לצרף לטופס הבקשה:

  • תעודת זהות וספח.
  • חוזה שכירות או רכישה אם רלוונטי.
  • צ’ק מבוטל או אישור על ניהול חשבון בנק.
  • ניתן לצרף טופס 2542 – בקשה לפטור מניכוי מס במקור.

חשוב לדעת כי לאחר הרישום במס הכנסה העצמאי צפוי לקבל דרישה מרשות המיסים למלא טופס הצהרת הון. הטופס נועד לספק לפקיד השומה תמונת מצב על הנכסים וההתחייבויות של העוסק הפטור. טופס הצהרת הון עוסק פטור להורדה – לחץ כאן.

פתיחת תיק עוסק פטור במוסד לביטוח לאומי

התחנה השלישית והאחרונה בדרך לפתיחת עוסק פטור היא מילוי והגשת טופס 6101 בביטוח לאומי. אין צורך להגיע פיזית למוסד לביטוח לאומי, ניתן לשלוח את הטופס באופן מקוון באתר של ביטוח לאומי, אפשר גם לשלוח בפקס או להגיע פיזית ולהגיש את הטופס.

אם פותחים את התיק באופן מקוון, במהלך הגשת הבקשה לפתיחת עוסק פטור יש להזין נתונים שעל בסיסם ייקבע האם צריך לפתוח תיק במוסד לביטוח לאומי, ואם כן רשות המיסים מעדכנת את ביטוח לאומי ופתיחת התיק תהיה אוטומטית.

לאחר פתיחת התיק במוסד לביטוח לאומי מקבלים פנקס מקדמות בדואר, הסכומים מבוססים על צפי מחזור העסקאות השנתי. אם בסוף השנה מגלים תשלום יתר ניתן לקבל החזר, אחרת יש לשלם את ההפרש.

האם מומלץ לשלב בתהליך רואה חשבון?

כל תושב ישראל מעל גיל 18 רשאי לפתוח עוסק פטור, והשירות ניתן ללא כל עלות. כלומר, ניתן להירשם כעוסק ברשות המיסים לבד וללא סיוע מאיש מקצוע, אך מומלץ להיעזר במייצג מנוסה לפתיחת התיק וכך נמנעים מביורוקרטיה מתישה ומייגעת ומבזבוז זמן.

רואה חשבון יכול לבצע את הרישום ברשויות המס ישירות מהמחשב במשרד שלו, וכך נמנעים מטעויות במילוי הטפסים, חוסכים זמן וזוכים גם לייעוץ מקצועי לבחירת צורת ההתאגדות, ונמנעים מעיכובים מיותרים בתהליך הקמת העסק החדש ורישום העוסק. ליצירת קשר שלחו טופס או בווטסאפ.

מי יכול ומתאים להיות עוסק פטור?

כל תושב ישראל מעל גיל 18 יכול להירשם כעוסק פטור או מורשה ברשות המיסים, כל עוד הוא עומד בקריטריונים הבאים:

  • מחזור הכנסות שנתי עד 120,000 ₪ (נכון לשנת 2024).
  • העסק לא נמנה על העיסוקים המחייבים רישום כעוסק מורשה, לדוגמה בעלי מקצועות חופשיים כמו רואי חשבון, אדריכלים ועורכי דין.

מי אינו יכול להיות עוסק פטור?

כאמור, סעיף 13 לתקנות מס ערך מוסף קובע כי מי שעוסק באחד מהמקצועות ותחומי העיסוק המפורטים בסעיף זה, אינו רשאי לפתוח עוסק פטור אלא רק עוסק מורשה, גם אם מחזור ההכנסות השנתי שלו נמוך מהתקרה שנקבעה לעוסק פטור.

בעלי המקצועות והעיסוקים שאינם מאפשרים פתיחת עוסק פטור:

  • אגרונום, אדריכל, הנדסאי, חוקר פרטי, טוען רבני, טכנאי (כולל טכנאי שיניים), יועצים, כלכלנים, מהנדסים, מנהלי חשבונות, מודדים, מתורגמן, עורכי דין, רואי חשבון, שמאים, רופאים, פסיכולוגים, בעלי מעבדות רפואיות או כימיות, פיזיותרפיסט, וטרינר, מתווך מקרקעין, סוכני ביטוח ועוד.
  • בעל בית ספר, כולל גן ילדים שאינו מלכ”ר, בית ספר לנהיגה, בית ספר להדרכות מקצועיות, עיוניות או מעשיות, הדרכת לאמנויות או ספורט לקבוצות (לפחות 5 תלמידים).
  • סוחרי ומתווכי רכב.
  • נותני שירות שעיקר הכנסתם ממשכורת, קצבה או גמלה, המספקים שירות כעצמאים לעסק, מוסד כספי או מלכ”ר. לרבות נותני שירות למופע אמנותי, כולל הנחיה במופע, בניית והכנת תפאורה.
  • נותני שירות כמו מרצים, עובדי הוראה, כתבנות, קצרנות, תרגום, כתיבה ועריכה וכו’.

יתרונות וחסרונות לפתיחת עוסק פטור

יתרונות:

  • אפשרות להכנסה נוספת – רישום כעוסק פטור מאפשר לשכירים לנהל עסק קטן עם מחזור עסקאות עד התקרה שנקבעה, וליהנות מהכנסה נוספת למשק הבית.
  • פטור מדיווח למע”מ – העוסק הפטור לא רשאי לגבות מע”מ מלקוחותיו והוא אינו רשאי לקזז מס תשומות מהוצאות העסק, והוא פטור מהגשת דיווח חודשי או דו חודשי.
  • צורת ההתאגדות העסקית הזולה ביותר – צורת ההתאגדות הזולה והפשוטה ביותר מבחינה חשבונאית (חיסכון בהוצאות שכר הטרחה לרואה חשבון).
  • ללא התעסקות בענייני מע”מ – אין צורך להתמודד עם הדיווחים והתשלומים השוטפים למע”מ, לעומת עוסק פטור החייב בכך.

חסרונות:

  • מחזור הכנסות שנתי מוגבל – התקרה השנתית לעוסק פטור מגבילה את העוסק בפעילות העסקית שלו, ולא פעם הוא מוותר על הכנסה כדי לא לעבור את התקרה שמחייבת אותו להירשם כעוסק מורשה.
  • לא ניתן לקזז מס תשומות – עוסק פטור אינו רשאי לקזז מס תשומות מהוצאות ומרכישות לעסק, לכן אין באפשרותו לדרוש החזר בגין המע”מ שהוא שילם.
  • תדמית – התדמית של עסק קטן עשויה לפגוע בפעילות העסקית של העוסק ובמינוף העסק.

חובות וכללים החלים על עוסק פטור

קבלות – העוסק הפטור יכול להוציא רק קבלות, ללא מע”מ, מיד לאחר קבלת התשלום.

ניהול ספרי חשבונות – כל עוסק חייב לנהל ספרי חשבונות, כאשר עוסק פטור מנהל פנקס קבלות ועליו לנהל ספר תקבולים (ידני או תוכנה).

ניכוי מס במקור – סעיף 164 לפקודת מס הכנסה קובע חובה לנכות מס במקור, אך ניתן לפנות לפקיד השומה ולבקש ביטול או הפחתה של חובה זו.

הצהרת הון – בדרך כלל מקבלים דרישה למילוי הצהרת הון ראשונה לאחר פתיחת התיק.

מס הכנסה – העוסק הפטור חייב לשלם מס הכנסה, והפטור הוא רק מדיווח ותשלום למע”מ. בנוסף הוא חייב להגיש דוח שנתי למס הכנסה.

ניכוי הוצאות מוכרות – ניתן לנכות הוצאות מוכרות לצרכי מס, כולל מע”מ.

כיצד משרד רו”ח זיו שיפר יכול לעזור בפתיחת עוסק פטור?

משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ הוא מהמשרדים המובילים בישראל לראיית חשבון ולייעוץ מס. המשרד מעניק מעטפת שירותים רחבה לכל העוסקים, לרבות עוסק פטור ועוסק מורשה כמו גם חברות ושותפויות. מומלץ להיעזר בצוות המשרד כדי להחליט על צורת ההתאגדות ולפתוח תיקים ברשויות המס, לבצע תכנון מס, לבחור מערכת איכותית להפקת חשבוניות וקבלות דיגיטליות, מערכת לניהול ספרי חשבונות ולקבל ייצוג בפני רשויות המס הרלוונטיות.

שירותי המשרד לעוסק פטור:

  • ייעוץ מקצועי לבחירת צורת ההתאגדות העסקית – עוסק פטור, מורשה או חברה בע”מ.
  • פתיחת תיקים ברשויות המס ישירות מהמשרד וללא צורך בהגעה פיזית.
  • ייעוץ והכוונה באופן שוטף כגון: בחירת תוכנה מקוונת להפקת קבלות (או חשבוניות מס במקרה של עוסק מורשה), ניהול ספרים תקני, הוצאות מוכרות עבור העסק, הגשת דוחות שוטפים בזמן, ייצוג בפני רשויות
  • המס, לרבות טיפול במקדמות, ניכוי מס במקור, ביטול קנסות וכו’.
  • הגשת דו”ח שנתי ומילוי הצהרת הון.
  • תכנון מס מותאם אישית.
  • בחירת ותשלומים לביטוח הפנסיוני.

חשוב לדעת כי הצוות המנוסה של משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ מתמחה בין השאר באופטימיזציה של מיסים ובביטוח פנסיוני לעצמאים. ניתן לקבל שירות פרונטלי בטלפון או אונליין (זום), וכל עוסק פטור נהנה מליווי צמוד ומייצוג מקצועי בפני רשויות המס.

המאמר מאת רו"ח זיו כרסנטי

שותף מנהל במשרד רואי החשבון "זיו שיפר ושות – רואי חשבון". מפקח מס הכנסה בעברו ומומחה בפתרון מחלוקות וטיפול בענייני מס הכנסה. רו"ח זיו כרסנטי מנהל את הקשר מול רשויות המס, הוא נשוי ואב ל 3 ילדים.

סניפים
חיפה
יוחנן הסנדלר 20, חיפה
תל אביב
רח' חומה ומגדל 16 בית יואל קומה 1
טבריה
רח' יוחנן בן זכאי 41 טבריה