מה זה ניכוי מס במקור

המאמר מאת: רו”ח יורם שיפר

העלמת מס מוגדרת בחוק כעבירה פלילית, על כל המשתמע מכך, ובנוסף זו עבירה מוסרית הפוגעת בכלל תושבי המדינה. בשנים האחרונות תופעת העלמת המס הפכה לחלק בלתי נפרד מהנוף הכלכלי בישראל והיא משפיעה על תקציב המדינה ומתן השירותים לציבור הרחב. כדי להפחית תופעה זו הוחלט לחייב ניכוי מס במקור בעסקאות מול בתי עסק עצמאיים, ובנוסף הבנקים יכולים לנכות מס במקור ממי שמחזיק תיק השקעות לפני שבעל החשבון מקבל את מלוא הדיבידנד, והמעסיקים מנכים מס במקור מהשכר של העובדים, ועליהם להעביר את התשלום ישירות לרשות המיסים.

למעשה, אחת מהדרכים לגבות מס הכנסה מעצמאים היא בדרך של ניכוי מס במקור מתשלומים של לקוחות העסק. החוק בישראל קובע כי ישנם לקוחות מסוימים החייבים לנכות מס, או חלק ממנו, מהתשלום לבעל העסק. הלקוחות מנכים את המס מהתשלום לבעל העסק ועליהם להעביר את הכסף לרשות המיסים, ואת התשלום בניכוי המס הם מעבירים לבעל העסק. כדאי לדעת כי שיעור ניכוי המס במקור נקבע על ידי פקיד השומה לכל עוסק או חברה, וברוב המקרים מי שמסווג במע”מ כעוסק פטור או עוסק זעיר, יכול לקבל פטור מחובה זו.

מהו ניכוי מס במקור?

כדאי לדעת כי ניכוי מס במקור מהווה את אחת הדרכים הלגיטימיות של רשות המיסים לגביית מס מעסקים. החוק בישראל קובע כי יש לקוחות מסוימים שחייבים לנכות מס (או חלק ממנו) במקור מתוך התשלום שעליהם להעביר לבעל העסק, ושיעור המס לניכוי נקבע על ידי פקיד השומה לכל עוסק ו/או חברה בע”מ.

באופן כללי, חובת הניכוי במקור מתשלומים על שירותים או נכסים חלה מתוקף צו מס הכנסה (קביעת תשלומים בעד שירותים או נכסים כהכנסה), התשל”ז-1977, ומכוח תקנות מס הכנסה. ניכוי מס במקור חל על סוגים שונים של הכנסה כמו תשלומים לבתי עסק, שכר, דיבידנדים, ריביות, תמלוגים, שכר סופרים ועוד. סעיפים 162 – 173 לפקודת מס הכנסה עוסקים בחובה זו וכוללים פירוט של כללי הניכוי במקור במגוון רחב של הכנסות ותשלומים. לקוח שניכה מהתשלום לעסק מס במקור חייב לספק לבעל העסק אישור על כך ועליו לתת גם אישור שנתי הכולל פירוט על הסכום ששולם והסכום שנוכה במקור.

יש לציין כי גם המעסיקים מנכים מס במקור באמצעות התשלום של השכר לעובדים בחברה. המעסיק נדרש לנכות מס בתלוש השכר של העובד. כאשר העסק מפיק חשבונית מס ללקוח, האחריות לניכוי המס במקור מוטלת על הלקוח, לכן הוא אחראי מבחינת רשויות המס להעברת החלק מהתקבול המגיע לבית העסק, לכן בפועל התשלום שמגיע לחשבון של בית העסק נמוך מהסכום המצוין בחשבונית, והמס שנוכה מועבר ישירות למס הכנסה.

כאשר העסק מוציא חשבונית מס וקבלה בגין העסקה שבוצעה עם לקוח מסוים, יש להפיק חשבונית על מלוא הסכום וחשוב להוסיף את הסכום שנוכה כדי להסביר את הפער בין סכום העסקה לבין הסכום שהתקבל בפועל בחשבון של בית העסק.

כדי להבין כיצד מנכים מס במקור לפניכם דוגמה: נניח וקיבלתם ממס הכנסה אישור על ניכוי מס במקור בשיעור של 10%. במצב זה, לקוח של בית העסק שלכם נדרש לנכות 10% מהתשלום שעליו לבצע בתמורה לעסקה שביצעתם איתו, והלקוח חייב להעביר את הסכום שנוכה מהחשבונית למס הכנסה. לכן, הלקוח ישלם 90% מסכום החשבונית שהפקתם עבורו, ואת יתרת ה-10% עליו להעביר בשמכם לרשויות המס. אם הפקתם ללקוח חשבונית בסך 10,000 ₪, הוא ינכה סכום של 1,000 ₪ ויעביר את הכסף למס הכנסה, ואת היתרה על סך 9,000 ₪ הוא יעביר אליכם.

אגב, כאשר בעל העסק מבצע הזמנה מבית עסק אחר, לדוגמה הוא מעוניין לרכוש חומרי גלם, ציוד או שירות כלשהו לעסק שלו, עליו לבדוק האם יש לבעל העסק האחר אישור על ניכוי מס במקור, כמו כן עליו לדרוש מבעל העסק האחר אישור על ניהול ספרים, וכך הוא יודע כמה מס עליו לנכות מהתשלום לבעל העסק, ואת הכסף שנוכה מהתשלום הוא חייב להעביר למס הכנסה.

כיצד מתבצע תהליך תשלום המס כאשר יש ניכוי במקור?

ברוב המקרים, השכירים אינם נדרשים לעסוק בחובת הניכוי במקור מאחר שהמעסיק שלהם מבצע זאת עבורם. המעסיק מנכה מס במקור משכר עובדיו ועליו להעביר את התשלום לרשות המיסים, לכן כדאי לשכירים לבחון זכאות להחזר מס בסוף השנה.

פקיד השומה במס הכנסה קובע האם חלה חובת ניכוי מס במקור מעצמאים ובאיזה שיעור. אם העצמאי חייב לבצע ניכוי במקור עליו לבקש מהלקוח לנכות את המס לפני העברת התשלום לעסק. לאחר קבלת התשלום עליו להוציא חשבונית מס/קבלה על מלוא הסכום, ובנוסף עליו לציין מה הסכום שנוכה כדי להסביר את הפער בין סכום העסקה הנקוב בחשבונית (או קבלה) לבין הסכום שהתקבל בפועל.

דוגמאות למצבים שכיחים המחייבים ניכוי מס במקור:

  1. תשלום לבית עסק החייב באחוז מסוים של ניכוי מס במקור.
  2. ניכוי מס במקור על ידי בנקים בגין מכירת ניירות ערך מסוגים שונים ובעת קבלת דיבידנד.
  3. מעסיקים נדרשים לרוב לנכות מס במקור משכר העובדים.
  4. משכירי דירות מעל תקרה מסוימת של שכר הדירה, בשיעור 35%.

סוגי ניכוי מס במקור

  • שכר עבודה, הניכוי יבוצע על ידי המעסיק.
  • ניכוי שלא ממשכורת, כולל מע”מ, כמו תשלום לעסק עבור שירות או נכס.
  • שכר סופרים, אמנים, מרצים ובוחנים.
  • דמי שכירות.
  • מענקי פרישה.
  • רווחים מהגרלות ופרסים.
  • תשלומי דיבידנד וריבית.
  • מענקים שונים.
  • תשלום לתושב חוץ.

שיעורי ניכוי מס במקור

  • אם מקבל התשלום מציג אישור מפקיד השומה על ניהול ספרים תקין והוא הגיש את הדוחות בזמן – שיעור הניכוי יעמוד על 20%.
  • אם מקבל התשלום אינו מציג אישור מפקיד השומה על ניהול ספרים תקין והוא הגיש את הדוחות בזמן – שיעור הניכוי יעמוד על 30%.
  • ניכוי מס במקור בגין תשלום שכירות – שיעור הניכוי יעמוד על 35%.

לפני ביצוע התשלום חשוב לבדוק האם חלה חובה לנכות מס במקור ומהו שיעור המס שיש לנכות. אם אין למקבל התשלום אישור בכתב על שיעור ספציפי לניכוי המס – המשלם נדרש לנכות מס בשיעור 20% או 30%.

בדרך כלל ניתן לקבל פטור מניכוי מס במקור, בהתאם לקריטריונים הבאים:

  • העסק הגיש לפחות דוח שנתי אחד או שניים למס הכנסה, ובנוסף הוא שילם מיסים בזמן וכדין ואין לו איחורים או קנסות מול רשות המיסים.
  • העסק אינו חייב בדין לנכות מס במקור. יש מקצועות ומשלחי יד החייבים בניכוי מס במקור, לדוגמה טכנאי חשמל ואלקטרוניקה, והם אינם יכולים לקבל פטור מחובה זו.
  • עוסק פטור וכיום גם עוסק זעיר אינם מחויבים בניכוי מס במקור.

כדאי לדעת כי עסק שיש לו ליקויים מול רשות המיסים כמו חובות, אי הגשת דוחות במועד, ליקויים בניהול ספרים וכד’ – אינו זכאי לקבל פטור מניכוי מס במקור, ותקנות מס הכנסה קובעות חובת ניכוי במקור בשיעור של 30% עד 47%.

החוק קובע חובת ניכוי מס במקור, ללא קשר לגובה מחזור העסקאות בעסק, על המדינה וגופים שדינם כדין המדינה, מוסדות כספיים על פי חוק המע”מ, בתי חולים, מוסדות להשכלה גבוהה, עסקים החייבים בהנהלת חשבונות כפולה, חברות בעלות זיכיונות לנפט ומחצבים, חברות לעבודות חשמל, אלקטרוניקה ומים, חברות העורכות הגרלות ו/או הימורים ועוד.

חובות הנישום

בעל עסק (נישום) חייה להוציא חשבונית מס וקבלה על הסכום המלא של העסקה, ועליו לציין מהו הסכום שנוכה על גבי החשבונית או הקבלה. אם בעל העסק משלם מקדמות חודשיות למס הכנסה הוא יכול להפחית את סכום המס שנוכה במקור מהסכום שעליו לשלם באמצעות המקדמות. במקרה זה הנישום נדרש להמציא אישור שנתי לגביית המס במקור מהספקים ועליו לשלוח טופס 856 (ריכוז שנתי) עד ליום 30 באפריל בשנת המס הקלנדרית.

סעיף 166 לפקודה מחייב את הנישום להגיש דוח שנתי למס הכנסה הכולל פירוט על תשלומי הכנסה החייבת בניכוי, כלומר טופס 856. כמו כן, עליו לצרף לדוח הצהרה בכתב על מסירת פרטים מלאים ונכונים.

חובות המנכה

המנכה חייב לבדוק האם חלה חובה לנכות מס במקור מהתשלום ועליו לוודא מהו שיעור הניכוי שעליו לבצע, בדרך כלל 30% אלא אם בעל העסק הציג אישור על ניכוי נמוך יותר. סעיף 164 לפקודה מחייב את המנכה לדווח על סכום המס שהוא ניכה מהתשלום והמנכה נדרש להגיש דוח מנכה מקוון באותו מועד.

סנקציות

בגין אי עמידה בהוראות ניכוי מס במקור, פקיד השומה רשאי להטיל סנקציות שונות, כגון:

  • אישום בעבירה פלילית על פי דיני המיסים.
  • אי התרת ההוצאה עבורה נדרש ניכוי המס במקור.
  • הטלת שומה על תשלום ניכוי במקור שלא נוכה לרבות הפרשי ריבית והצמדה.
  • קנס כספי.

כיצד משרד זיו שיפר יכול לעזור בהתנהלות נכונה מול רשות המיסים?

משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ מציע מעטפת שירותים רחבה לנישומים ולכל מי שחייב בניכוי מס במקור, כולל הגשת דוחות והעברת תשלומים בזמן. צוות המשרד מעניק ליווי מקצועי ומסייע בכל תהליך ניכוי המס במקור כדי להבטיח התנהלות נכונה מול רשות המיסים ולהביא לחיסכון בתשלומים ובעלויות על פי החוק.

המאמר מאת רו"ח יורם שיפר

שותף מנהל במשרד רואי החשבון "זיו שיפר ושות – רואי חשבון". רו"ח יורם שיפר הינו יזם אינטרנט בלתי נלאה, מפתח המערכת UCAN2 , invoice4u ועוד כמה וכמה מערכות שנועדו לעזור לבעלי עסקים לעוף אל עבר הזריחה. הוא גם מנגן על חצוצרה, מופיע עם תזמורת כלי הנשיפה כלים שלובים, נשוי, אב ל 3 ילדים ובסך הכול ממש שמח בחלקו.

סניפים
חיפה
יוחנן הסנדלר 20, חיפה
תל אביב
רח' חומה ומגדל 16 בית יואל קומה 1
טבריה
רח' יוחנן בן זכאי 41 טבריה