מחזור עסקאות

מאת: רו”ח יורם שיפר

מה זה מחזור עסקאות? כיצד מחשבים את מחזור העסקאות של עוסק פטור או עוסק מורשה? מדוע עוסקים חייבים להצהיר ולדווח על מחזור העסקאות שלהם במשרד מע”מ? מהי תקרת מחזור העסקאות שנקבעה לשנת 2024 עבור עוסק פטור? מה לעשות אם עוסק פטור עובר את התקרה? מדוע חשוב לקבל ליווי מקצועי של רואה חשבון בתהליך ההצרה והדיווח על מחזור העסקאות בעסק?

מהו מחזור עסקאות

המונח מחזור עסקאות מתאר את סך העסקאות שבוצעו בעסק מסוים בתקופה מוגדרת, וזאת על פי סיכום החשבוניות והדיווח שיש לשלוח למשרד מע”מ עבור עוסקים מורשים או על פי סיכום סך הקבלות שעוסק פטור הוציא בתקופה הזמן המוגדרת, בדרך כלל שנה.

חשוב לציין כי במעמד פתיחת עוסק בלשכת מע”מ יש להצהיר על מחזור העסקאות השנתי הצפוי, ובהתאם להצהרה וסוג העיסוק או המקצוע קובעים את צורת ההתאגדות העסקית של העוסק, ויש שתי אפשרויות – עוסק פטור או מורשה. בנוסף לזאת, תקנה 15 לתקנות מס ערך מוסף קובעת שכל עוסק פטור חייב לדווח על הכנסותיו מהעסק בשנת המס שחלפה, ועליו לדווח על כך עד לתאריך 31 בינואר. סך ההכנסות (עסקאות) של העוסק מאפשר לפקיד השומה לקבוע האם העוסק חצה את התקרה שנקבעה ועליו להפוך לעוסק מורשה או לאו ולחשב את חבות המס אם העוסק הפטור עבר את תקרת ההכנסות השנתית שנקבעה בתקנות.

נכון לשנת 2024 תקרת ההכנסות שנקבעה לעוסק זעיר (פטור) היא 120,000 ₪, כאשר התקרה בשנת 2023 עמדה על 107,692 ₪. חשוב לזכור כי לעוסק הפטור אין אפשרות להוסיף מע”מ לתשלום מהלקוחות שלו, לעומת עוסק מורשה שחייב לגבות מע”מ בכל עסקה, לדווח על המע”מ ולשלם אותו לרשות המיסים, בניכוי מע”מ תשומות. לעוסק הפטור אין אפשרות לקזז מע”מ תשומות, לכן כדאי להתייעץ עם רואה חשבון מנוסה כדי להבין איזה התאגדות עסקית עדיפה לעצמאי ומה היתרונות להיות עוסק מורשה.

הצהרה על מחזור העסקאות

כאשר פותחים עסק חדש ברשות המיסים יש להצהיר על מחזור העסקאות הצפוי וסוג העיסוק ורק אז פקיד השומה קובע את צורת ההתאגדות המתאימה לעוסק. יש מקצועות חופשיים ותחומי עיסוק המחייבים פתיחת עוסק מורשה בלבד, למשל עורכי דין, רואי חשבון, אדריכלים, בעלי בית ספר לנהיגה, מהנדסים, יועצים, שמאים ועוד.

כמו כן, בסוף שנת המס העוסקים הפטורים מקבלים דרישה ממע”מ להגיש הצהרה על מחזור העסקאות בשנת המס החולפת, וכדי לחשב את הסכום יש לחשב את סך העסקאות באמצעות חישוב הסכומים המופיעים על הקבלות שהעוסק הוציא ללקוחותיו במהלך שנת המס החולפת. אגב, עוסקים פטורים אינם נדרשים להגיש הצהרה זו מאחר שהם מדווחים באופן חודשי או דו חודשי על העסקאות שהם ביצעו, ועליהם לדווח ולשלם את המע”מ בזמן.

כאמור, כל עוסק פטור חייב להצהיר על מחזור העסקאות השנתי שלו עד לתאריך 31 בינואר בשנת המס החדשה, וההצהרה היא רק על העסקאות שבוצעו בשנת המס החולפת. העוסק המורשה מדווח על מחזור העסקאות שלו באופן חודשי או דו חודשי, ועליו להגיש את הדיווח עד ה-15 בחודש.

רשות המיסים שולחת לעוסקים הפטורים בקשה למלא הצהרה על סך העסקאות בשנת המס החולפת, ומטרת ההצהרה היא לבדוק האם העוסק חצה את התקרה הקבועה בתקנות או לא. אם העוסק הפטור חצה את התקרה ולא שינה את מעמדו במע”מ לעוסק מורשה, פקיד השומה יחשב את חבות המס שעליו לשם, והעוסק יהיה חייב לשלם את המע”מ בעקבות החריגה מהתקרה, לכן יש לעקוב במהלך השנה אחר סך העסקאות כדי להימנע ממצב זה. כדאי לקבל ליווי צמוד של רואה חשבון, אפשר גם במיקור חוץ, על מנת לעקוב אחר מחזור העסקאות ואם מגלים כי העוסק עומד לעבור את התקרה יש לשנות את המעמד במע”מ לעוסק מורשה כדי להימנע מתשלום מע”מ ללא גבייתו מהלקוחות.

את ההצהרה שיש להגיש למע”מ כדאי למלא בעזרת רואה חשבון מנוסה, וכיום ניתן להגיש את ההצהרה באופן מקוון לחלוטין באתר של רשות המיסים. אם נעזרים ברואה חשבון מייצג ניתן להגיש את ההצהרה באמצעות המחשב שלו שמחובר למערכת של רשות המיסים.

אפשרות נוספת היא למלא את ההצהרה שמקבלים בדואר, אך חשוב לשלוח את הדיווח בזמן כדי להימנע מקנסות מיותרים.

מי צריך לדווח על מחזור העסקאות?

כל בעלי העסקים חייבים לדווח על מחזור העסקאות שלהם, כאשר עוסק פטור מדווח פעם בשנה על סך העסקאות בשנה החולפת, לעומת עוסקים מורשים שמדווחים על העסקאות אחת לחודש או חודשיים.

חשיבות הנהלת חשבונות איכותית

כל בעלי העסקים, כולל עסקים קטנים, חייבים להקפיד על הוראות ניהול ספרים, לכן כדאי להשתמש במערכת הנהלת חשבונות באינטרנט ולקבל ליווי צמוד של רואי חשבון ויועצי מס מנוסים. אם מקפידים על הנהלת חשבונות איכותית העוסק יכול לנטר את הפעילות, לעקוב אחר הכנסות והוצאות, לתעד את העסקאות ולבדוק האם הוא חוצה את התקרה של עוסק פטור כדי לפנות למשרד מע”מ ולעבור לעוסק מורשה.

למידע נוסף ולליווי מקצועי של רואה חשבון מנוסה – אנא צרו קשר עם משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’.

המאמר מאת רו"ח יורם שיפר

שותף מנהל במשרד רואי החשבון "זיו שיפר ושות – רואי חשבון". רו"ח יורם שיפר הינו יזם אינטרנט בלתי נלאה, מפתח המערכת UCAN2 , invoice4u ועוד כמה וכמה מערכות שנועדו לעזור לבעלי עסקים לעוף אל עבר הזריחה. הוא גם מנגן על חצוצרה, מופיע עם תזמורת כלי הנשיפה כלים שלובים, נשוי, אב ל 3 ילדים ובסך הכול ממש שמח בחלקו.

סניפים
חיפה
יוחנן הסנדלר 20, חיפה
תל אביב
רח' חומה ומגדל 16 בית יואל קומה 1
טבריה
רח' יוחנן בן זכאי 41 טבריה