מאת: רו”ח יורם שיפר
מה זה בדיוק ניתוק תושבות במס הכנסה? מה קובע תיקון 223 לפקודת מס הכנסה וכיצד הוא משפיע על תושב ישראל שעובר לגור במדינה אחרת? מי צריך למלא טופס 1348 ומדוע חשוב למלא אותו בעזרת רואה חשבון או יועץ מס? המומחים של משרד זיו שיפר ושות’ עושים סדר בנושא.
הסבר כללי על טופס 1348
בשנת 2016 פורסם תיקון 223 לפקודת מס הכנסה, התיקון קובע כי תושב ישראל שעובר לגור במדינה אחרת וטוען כי החל ממועד המעבר הוא אינו תושב המדינה, למרות שעדיין מתקיימת לגביו חזקת ימי שהייה בארץ, נדרש לפרט את מלוא העובדות לפיהן הוא הפך לתושב חוץ.
בשנת 2017 החליטו במס הכנסה לפרסם את טופס 1348, הטופס מיועד לנישומים המעוניינים בניתוק תושבות במס הכנסה. הנישום חייב למלא את הטופס הייעודי, לטופס יש תוקף משפטי מחייב, והוא כולל את העובדות בגינן הנישום מבצע ניתוק תושבות. חשוב להדגיש כי טופס 1348 לניתוק תושבות הוא למעשה המשך לתיקון 223 לפקודת מס הכנסה, וכיום ישראלים המבצעים הגירה או רילוקיישן למדינה זרה וטוענים לניתוק תושבות ממדינת ישראל, חייבים להגיש את הטופס לרשויות המס, בהתקיים אחד משני התנאים הבאים:
- הנישום שהה במהלך שנת המס מעל 183 ימים בישראל.
- הנישום שהה בישראל, במהלך שנת מס מסוימת, מעל 30 ימים, ויותר מ-425 ימים במהלך 3 שנים.
ראוי לציין כי טופס 1348 הוא נספח לטופס 1301 – דין וחשבון על הכנסות יחיד בארץ ובחו”ל. הטופס מורכב ממילוי פרטים אישיים וממענה על 26 שאלות שנועדו להגדיר את מרכז חייו של היחיד המדווח.
מבנה טופס 1348
כאשר מעוניינים לבצע ניתוק תושבות ממס הכנסה יש למלא טופס 1348. חשוב למלא נכון ולדייק בפרטים, בתחילת הטופס הנישום נדרש לציין את מספר ימי השהייה שלו במדינת ישראל בשנת המס הנוכחית ובשנתיים שקדמו לה. בנוסף, הנישום נדרש לציין את שם מדינת התושבות, ועליו לצרף אישור תושבות ממדינה זו לפי שנת המס.
בהמשך הטופס ולאחר מילוי הפרטים הטכניים והאישיים, הנישום נדרש לענות על שאלות שונות, עליו לצרף אישורים ומסמכים המגדירים היכן נמצא מרכז חייו. יש שורה ארוכה של שאלות עליהן הנישום חייב לענות, בין היתר עליו לענות על שאלות שנועדו לסייע לרשות המיסים לברר את זיקת הנישום בתחומים כגון:
מרכז החיים האישי של הנישום – האם הוא מחזיק בדירת מוגרים, האם הוא משכיר את הדירה, האם הנישום שוכר דירה, מיקום וכתובת בית הקבע, היכן גרים בני הזוג והילדים.
מרכז חיים כלכלי – מקום עיסוקו של הנישום, תושבות המעסיק, איפה הנישום מדווח לצורכי מס, האם הנישום שילם מס על הכנסות, מה האזרחות שלו, האם הוא מחזיק בביטוח רפואי, שיוך לקופת חולים, להיכן הוא מפריש כספים לפנסיה, מיקום חשבון הבנק, קבלת קצבאות מביטוח לאומי ועוד.
מרכז חיים חברתי – האם הנישום חבר בארגון חברתי מסוים והיכן.
יש למלא את הטופס ולענות על השאלות בדיוק ובתשומת לב רבה. בשנים האחרונות בודקים במס הכנסה מה הסטטוס בביטוח לאומי של הנישום המצהיר על ניתוק תושבות, לכן חשוב לנתק תושבות גם במוסד לביטוח לאומי, אך יש להבין את המשמעות של תהליך ניתוק התושבות.
להורדת טופס 1348 – לחץ כאן
כיצד משרד זיו שיפר יכול לעזור בייעוץ על תהליך ניתוק תושבות ממס הכנסה?
מומלץ לכל תושב ישראל העובר לגור בחו”ל לתקופה של שלוש שנים ומעלה ולכל מי שמתכנן רילוקיישן, לפנות לייעוץ מקצועי בנושא ניתוק תושבות במס הכנסה. המומחים של משרד זיו שיפר ושות’ מתמחים בנושא זה ומעניקים ייעוץ ושירותים נוספים על מנת לסייע לישראלים היוצאים לרילוקיישן או עוברים לחו”ל לתקופה ממושכת.
היכנסו למאמרים נוספים בנושא מיסוי ומס הכנסה