הקצאת מניות

המאמר מאת: רו”ח זיו כרסנטי

בתהליך הרישום של חברה חדשה אצל רשם החברות יש לקבוע תקנון מחייב הכולל התייחסות להון המניות הרשום. המטרה של הון המניות הרשום היא ליצור ודאות בקרב בעלי המניות בחברה בנוגע ליחס הבעלות שלהם בארגון. חשוב לדעת כי מניה היא נייר ערך המעיד על בעלות מסוימת בחברה שהנפיקה את המניה, והחזקת מניות בחברה מקנה בעלות עליה והיא מעניקה בנוסף זכויות וחובות כמו זכות הצבעה, זכות לחלוקת דיבידנד, השתתפות ברווחים ועוד.

באופן כללי, הקצאת מניות היא פעולה משפטית המתקיימת בין החברה לבין רוכשי המניות בהקצאה, כלומר חלוקה והנפקת מניות החברה לבעל המניות מתוך הון המניות הרשום. הון המניות הרשום נקבע בתקנון ולרוב רושמים הון מניות גדול כדי שהחברה תוכל להקצות מניות לבעלי המניות החדשים, למשקיעים ובתעשיית ההייטק מקצים מניות גם לעובדים כהטבה ותגמול.

חשוב לדעת כי הקצאת מניות נעשית לרוב בתמורה לתשלום מזומנים לחברה המקצה את המניות, אך ניתן להקצות מניות כנגד תמורה אחרת. הקצאת המניות אינה יוצרת אירוע מס, למעט מקרים מסוימים כמו הקצאת מניות לעובדים בחברה או הקצאה מניות באיגוד מקרקעין. יחד עם זאת, ההקצאה משפיעה על חלקם היחסי של בעלי המניות בחברה, ולמרות שבעלי המניות העיקריים אינם מהווים גורם אקטיבי בתהליך ההקצאה של המניות, הרי חלקם היחסי בחברה עובר דילול, לכן חשוב להבין את ההשלכות של תהליך הקצאת המניות בעת הקמת החברה, בתהליכי גיוס הון ממשקיעים וככלי לתמרוץ ולמתן הטבה לעובדים בחברה.

מהי הקצאת מניות?

התהליך הראשוני של הקצאת מניות מתקיים עם הקמת החברה, והנושא מוסדר במסגרת תקנון החברה, ולעיתים גם במסגרת הסכם המייסדים, ככל שישנו. לאחר הקמת החברה והקצאת המניות הראשונית, החברה יכולה להחליט על הקצאת מניות נוספת מתוך הון המניות הרשום, בדרך כלל לצורכי גיוס הון, אך ההקצאה הנוספת מובילה לדילול אחוזי הבעלות של יתר בעלי המניות הקיימים בחברה. חשוב לציין כי חברה יכולה להקצות מניות לבעלי מניות קיימים, בתמורה לגיוס הון או תמורה אחרת או כמניות הטבה.

יש מקרים נוספים בהם מקובל לערוך הסכם הקצאת מניות בחברה:

  • גיוס משקיעים – החברה מקצה אחוזים מסוימים ממניותיה בתמורה להשקעה וגיוס הון ממשקיעים.
  • צירוף שותף לחברה – החברה מעוניינת לגייס שותף חדש לחברה והיא מקצה עבורו מניות מתוך הון המניות הרשום.
  • גיוס עובדים לחברה – שיטה יעילה לגיוס עובדים איכותיים לחברה ולשימור, בדרך כלל לחברת הייטק חדשה בתחילת דרכה כאשר הרווחים נמוכים, אך הצפי הוא שהחברה תהיה רווחית, לכן העובד מקבל מניות והן מקנות לו זכויות וחובות בחברה.

ראוי לציין כי יש הבדל משמעותי בין הקצאת מניות לבין העברת מניות, ובהמשך המדריך נרחיב על ההבדלים בין שתי הפעולות.

דוגמה להקצאת מניות בחברה חדשה: נניח ובתקנון של החברה החדשה המוקמת רושמים 1,000,000 מניות בערך נקוב של 0.01 ₪ למניה. מתוך הון המניות הרשום מקצים לבעלי המניות הראשונים, נניח 4 מייסדים, 50,000 מניות לכל אחד. במקרה זה הון המניות המוקצה הוא 200,000, והחברה יכולה להקצות בעתיד מניות נוספות לצורך גיוס הון, תגמול עובדים, גיוס שותף או משקיע וכו’.

תמורה עבור מניות מוקצות

סעיף 75 לחוק החברות קובע כיצד לבצע נכון הקצאת מניות בחברה וסעיף זה מפרט בנין השאר את גבולות ההקצאה האפשריים וסוג התמורה שהחברה יכולה לקבל. חשוב לציין כי הקצאת מניות נעשית כנגד תמורה מסוימת, בדרך כלל בתמורה לכסף מזומן, אך התמורה יכולה להיות גם כנגד נכסים ו/או שירותים מסוימים.

התמורה כנגד הקצאת מניות החברה יכולה להיות נמוכה או גבוהה משווי השוק ההוגן, ובמקרה שבו התמורה נמוכה מהערך הנקוב יש להשלים את ההפרש מהרווחים או ממקורות כספיים עצמיים אחרים של החברה. יש לערוך הסכם מסודר ומפורט בכתב ולדווח לרשם החברות על שינויים שבוצעו במניות החברה.

היבטי מס בתהליך הקצאת מניות

בדרך כלל הקצאת מניות אינה יוצרת אירוע מס, למעט מקרים מסוימים כמו פעולה באיגוד בחברה שהיא איגוד מקרקעין. תיקון 76 לחוק מיסוי מקרקעין, שנכנס לתוקף ב-2013, קובע כי המונח פעולה באיגוד מקרקעין כולל גם הקצאת מניות לכן מי שהוקצו לו מניות באיגוד זה חייב לדווח ולשלם מס רכישה, אך הוא פטור מתשלום מס שבח.

במקרה של הקצאת מניות לעובדים מתייחסים לסעיף 102 לפקודת מס הכנסה מאחר שהחוק מבדיל בין הקצאת מניות ישירות לעובד לבין הקצאת מניות החברה לעובד שלה על ידי נאמן (מסלול הוני או פירותי עם נאמן). עקרונית, הקצאת המניות לעובדים נחשבת להכנסה מעבודה לכן היא כפופה לתשלום מס הכנסה לפי שיעור המס השולי החל על העובד, אך הרפורמה משנת 2003 מעניקה הטבת מס בתהליך הקצאת מניות לעובדים ולנושאי משרה בחברה שאינם מהווים בעלי שליטה בה.

לכן, חשוב להתייעץ עם רואה חשבון או יועץ מס ממשרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’- מאחר שיש להבין את היבטי המס בתהליך הקצאת מניות וחשוב לבצע את הקצאת המניות בדרך נכונה ועל פי חוק.

ההבדל בין הקצאת מניות להעברת מניות

כדאי לדעת כי חברה יכולה להקצות מניות או להעביר מניות, ולמרות הדמיון בין שתי הפעולות יש כמה הבדלים משמעותיים בין שתי הפעולות. בתהליך הקצאת מניות החברה מקצה ומעבירה מניות מתוך הון המניות הרשום לצד המקבל, כלומר לבעל מניות קיים או לאדם שהוא אינו בעל מניות בחברה ורק לאחר ההקצאה הוא יהפוך לבעל מניות בה.

בתהליך העברת מניות מתרחשת פעולה בין שני בני אדם מאחר שבעל מניות קיים בחברה מעביר מניות מוקצות לצד המקבל, כלומר לאדם שיש לו מניות בחברה או לאדם שאין לו מניות בחברה, מתוך המניות שלו.

הטבלה הבאה מתארת את ההבדלים המשמעותיים בין הקצאת מניות להעברת מניות:

הקצאת מניות

העברת מניות

מקור המניות

הון המניות הרשום של החברה

בעלי מניות קיימים בחברה

היבטי מס

בדרך כלל לא נוצר אירוע מס

לרוב נוצר אירוע מס המחייב בתשלום מס רווח הון

סוג המניות

מניות חדשות של החברה

מניות קיימות המוחזקות על ידי בעלי המניות בחברה

מטרת הפעולה

חלוקת מניות בעת הקמת החברה, גיוס הון, תגמול למשקיעים או עובדים

מכירה או העברת בעלות על המניות

השפעה על בעלי המניות בחברה

דילול מניות בקרב בעלי המניות בחברה

שינוי בהחזקת ובבעלות המניות הקיימות בידי בעלי המניות בחברה

הון מניות

כאשר מדברים על הקצאת מניות חייבים להכיר את המונח הון מניות רשום. המונח מתאר את סך המניות הכולל שיש לחברה, כאשר הון המניות הרשום נקבע בעת רישום החברה ובתקנון שלה, ולא ניתן לשנותו אלא רק בהצבעה של האספה הכללית של בעלי המניות בחברה.

חוק החברות מחייב כי לכל חברה יהיה הון מניות רשום, ובעת רישום החברה יש לרשום את מניותיה ולפרט את מספר המניות וערכן הנקוב. המונח הון מניות מוקצה מתאר תהליך שבו מחליטים לחלק מניות כאשר החלוקה נעשית לבעלי מניות קיימים או לשותפים חדשים בחברה, וחוק החברות מחייב להודיע על ההליך לרשם החברות בתוך 14 ימים מיום קבלת ההחלטה.

הון מניות נפרע הוא ההון המוקצה שיש לשלמו והוא נפרע על ידי בעלי המניות. חברה רשאית לפנות לבעלי המניות שלה בדרישה לפרוע חלק מהון המניות שלהם שטרם שולם, אך לרוב החברה תשאיר את הזכות לדרוש תמורה בגין המניות למועד מאוחר יותר כאשר היא זקוקה לגיוס הון נוסף.

ביצוע הקצאת מניות

כדי להקצות מניות בחברה יש לקבל החלטה במסגרת אספה כללית של בעלי המניות או הדירקטוריון, ויש להקפיד על פרוטוקול מסודר. לאחר קבלת ההחלטה יש לדווח באופן מקוון לרשם החברה על שינויים בהקצאת מניות החברה באמצעות מילוי והגשת טופס 4 (מקוון), בתוך 14 ימים מיום קבלת ההחלטה.

העברת מניות

העברת מניות מוקצות מבעל מניות אחד לבעל מניות אחר, בתמורה או שלא בתמורה. הליך העברת המניות מחייב החלטה של החברה, והדירקטוריון נדרש לחתום על העברת המניות מאחא שהפעולה עשויה להשפיע על החברה. חשוב לזכור כי העברת המניות עשויה ליצור אירוע מס המחייב תשלום מס, לכן מומלץ לפנות לרואה חשבון מנוסה כדי לבדוק הגבלות על העברת המניות, ויש לקבל את האישורים המתאימים ולהתייחס להיבטי המס.

כיצד מבצעים העברת מניות?

תהליך העברת מניות נעשה בשלבים הבאים:

  • אספת דירקטוריון וקבלת החלטה.
  • חתימה על שטרי העברת מניות.
  • דיווח לרשם החברות באמצעות מילוי טופס מקוון (טופס 3), בתוך 14 ימים מיום קבלת ההחלטה.
  • מסמכים לפי דרישה, בהתאם לצורך.

חובת דיווח

כל שינוי במניות החברה מחייב עדכון ודיווח לרשם החברות, בדרך כלל בתוך 14 ימים מיום קבלת ההחלטה על הקצאה או העברת מניות. הקצאת או העברת מניות בחברה הם תהליכים מורכבים מבחינה משפטית ונדרש ידע בדיני חברות וחוזים וראייה רחבה ומקיפה של ההשלכות מהסכם הקצאת המניות.

לכן, מומלץ לפנות למשרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ על מנת לקבל החלטה נכונה ולבצע את הקצאת או העברת המניות בדרך חוקית, תוך התייחסות להיבטי המיסוי והשפעות ההקצאה על בעלי המניות בחברה. למידע נוסף ולייעוץ מקצועי בנושא – צרו אינו קשר עוד היום

המאמר מאת רו"ח זיו כרסנטי

שותף מנהל במשרד רואי החשבון "זיו שיפר ושות – רואי חשבון". מפקח מס הכנסה בעברו ומומחה בפתרון מחלוקות וטיפול בענייני מס הכנסה. רו"ח זיו כרסנטי מנהל את הקשר מול רשויות המס, הוא נשוי ואב ל 3 ילדים.

סניפים
חיפה
יוחנן הסנדלר 20, חיפה
תל אביב
רח' חומה ומגדל 16 בית יואל קומה 1
טבריה
רח' יוחנן בן זכאי 41 טבריה