גילוי מרצון

מאת: רו”ח יורם שיפר

נוהל גילוי רצון מאפשר לנישומים השונים, ביניהם עצמאים ובעלי עסקים, לדווח לרשות המיסים על הכנסות שלא דווחו או לתקן את הדיווח שהם הגישו כדי להסדיר את הנושא, לשלם כנדרש מיסים בגין ההכנסות, ובתמורה הם זוכים לחסינות ולא יינקטו נגדם הליכים פליליים. הנוהל החל בשנת 2005 במטרה לכסות את הבור התקציבי שנוצר בקופת המדינה. בין השנים 2011 עד 2019 פרסמה רשות המיסים שלוש הוראות שעה המאפשרות לנישומים לבצע את הליך הגילוי מרצון כדי להזרים לקופת המדינה מיליארדי שקלים, אך התנאים הוקשחו באופן הדרגתי.

לאחרונה, התקבלה החלטה בממשלה וברשות המיסים לפרסם נוהל גילוי מרצון חדש, לשנת 2024, כדי להכניס לקופת המדינה המתרוקנת מיליארדי שקלים שיסייעו כמקור מימון להוצאות הביטחון. יחד עם זאת, בעקבות דרישת היועצת המשפטית לממשלה, הוחלט כי זו תהיה הפעם האחרונה לגילוי מרצון, לכן יש הזדמנות אחרונה לשלם את המיסים בכין הכנסות שלא דווחו ולהימנע מהליכים פליליים העשויים להגיע לכתב אישום, הרשעה ומאסר בפועל.

חשוב לדעת כי הליך הגילוי מרצון מורכב מאוד, לכן מומלץ לבצעו רק בעזרת רואי חשבון או יועצי מס המתמחים בנושא זה, על מנת לבצע את הנוהל על פי הדרישות והתנאים וכדי להשיג את האישור הנכסף ולהימנע מנקיטת הליכים פליליים נגדכם. למידע נוסף אנא צרו קשר עם משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’.

מהו גילוי מרצון?

על פי הערכת רשות המיסים בישראל כ-20% מהתל”ג הוא הון שחור, כלומר כחמישית מכלל הפעילות הכלכלית המתקיימת במדינת ישראל אינה מדווחת כנדרש בחוק. ההון השחור יוצר כלכלה שחורה הגורמת לאובדן הכנסות ממיסים בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים בכל שנה, ולטענת המומחים ההון השחור מהווה גורם מרכזי המשפיע על יוקר המחייה בארץ.

הכלכלה השחורה פוגעת בחוסן הלאומי, בהתפתחות הכלכלה, בשוויון בנטל האזרחי ובלכידות החברתית. כמו כן, הכלכלה השחורה מפחיתה את הכנסות המדינה ממיסים, פוגעת בעיקר בשכבות החלשות, יוצרת אי שוויון ומשפיעה על כלל אזרחי המדינה הנורמטיביים השומרים על החוק.

לכן, הוחלט על נוהל גילוי מרצון המאפשר למי שהשתמט מתשלום מס ולא דיווח נתוני אמת על הכנסותיו – לדווח נתוני אמת ולהימנע מהליך פלילי נגדו. יש לציין כי בשנים האחרונות נוצרו שיתופי פעולה בין רשות המסים לבין משטרת ישראל, המוסד לביטוח לאומי ורשויות נוספות בארץ וברחבי העולם, במטרה להילחם בתופעת ההון השחור וכדי להעמיד לדין בגין עבירות מס. מדינת ישראל חתמה בשנים האחרונות על אמנות מס עם מדינות רבות בעולם, אמנות מס נועדו למנוע תשלום כפל מס ולהילחם במי שמנסה להתחמק מתשלום מס. כמו כן, ישראל הצטרפה לארגון ה-OECD לכן כיום יש לרשות המיסים מידע מקיף וכלים מתקדמים המאפשרים לה לקבל מידע מלא על נכסים והכנסות של נישומים הפועלים ברחבי העולם, למשל קיומם של חשבונות בנק בשוויץ, נכסים להשכרה ועוד.

חשוב לזכור כי עבירות מס הן עבירות פליליות לכל דבר. נוהל הגילוי מרצון זכה להצלחה כבירה בארץ וגרם לרבים לדווח נתוני אמת, הנוהל סייע לרשויות למלא את קופת המדינה ולהפחית את תופעת ההון השחור בישראל. כעת יש הזדמנות חדשה לדווח על הכנסות שלא דווחו כדי להימנע מאישום פלילי, והנוהל צפוי להימשך עד סוף שנת 2025. אחת מהמטרות של הנוהל החדש היא למסות את רווחי הקריפטו בגלל הקושי שהיה קיים בהכנסת רווחים ממטבעות הקריפטו למערכת ההון המדווחת והממוסה בישראל.

חשוב לציין כי בנוהל הגילוי מרצון, כל תושב ישראל יכול לחשוף הכנסות ונכסים עליהם הוא לא דיווח כחוק, לרבות רווחים מהשקעה ומסחר בקריפטו. למעשה, האדם חושף את ההכנסות והנכסים שלו לראשונה בפני רשות המיסים, ובתמורה לגילוי הוא זוכה לחסינות מנקיטת הליך פלילי נגדו. יחד עם זאת, הנוהל לא חל על הכנסות הנובעות מעסק לא חוקי ויש להקפיד על נתוני אמת ולדווח על כל ההכנסות שלא דווחו – אחרת רשות המיסים אינה חייבת לעמוד בהסכם.

בנוסף, אם החלה חקירה או בדיקה נגד נישום או יחיד בגלל חשד של רשות המיסים על אי דיווח והעלמת מס – אין אפשרות לבצע את הנוהל, והסיבה לכך מוצדקת אחרת כל מי שיגלה הוא נמצא תחת בדיקה או חקירה ימהר לבקש את הנוהל לגילוי מרצון כדי להתחמק מהחקירה והשלכותיה.

קריטריונים והליך הגילוי מרצון בשנת 2024

ראוי לציין כי הקריטריונים להליך גילוי מרצון בשנת 2024 שונו, וכיום ישנם שני מסלולים עיקריים:

מסלול ירוק – נישום שלא דיווח על הכנסות בסכומים נמוכים יחסית, ככל הנראה עד לסכום בגובה 250 אלף ₪, יוכל להגיש דוחות מתקנים או דוחות חדשים עבור השנים שבהן הוא לא דיווח על הכנסותיו, ללא צורך בדיון עם פקיד השומה.

מסלול רגיל – אם הנישום אינו עומד בקריטריונים שנקבעו למסלול הירוק עליו לקבל אישור ממחלקת החקירות במס הכנסה להתחיל בהליך הגילוי מרצון, והנישום נדרש להגיע לדיוני שומה עם פקיד השומה. ככל הנראה, בנוהל הנקבע לשנת 2024, הדיווחים של הכנסות מקריפטו לא יהיו מאושרים במסגרת המסלול הירוק.

חשוב לדעת כי בנהלים הקודמים, רבים מהנישומים דיווחו בעיקר על הכנסות פסיביות מריביות, רווחי הון ודיבידנדים מבנקים זרים, ועל הכנסות משכר דירה בישראל ובחו”ל. בנוהל החדש לשנת 2024 יש שחקן חדש בהליכי הגילוי מרצון בעקבות נוהל הוראת שעה לקבלת כספי מיסים בגין רווח ממימוש אמצעי מבוזר, כלומר רווחי קריפטו.

קריטריונים להגשת הבקשה לגילוי מרצון:

  • הבקשה נעשית מתום לב ויושרה של הנישום.
  • הנישום לא מגיש בקשה לגילוי מרצון בעקבות חקירה או בדיקה של גורמים ברשות המיסים או משטרת ישראל.
  • אין בידי רשות המיסים או רשות שלטונית מסוימת מידע קודם הקשור לגילוי מרצון של הנישום.
  • המידע שהנישום מדווח עליו לא פורסם בתקשורת, אינו כלול בתביעות וכתבי אישום והגנה בהליכים אזרחיים או פליליים.
  • הנישום מגיש הצהרה אמיתית לתיקון הדוחות או לדיווח חסר והוא שילם את מלוא חבות המס הנדרש.

כאשר מגישים את הבקשה חובה להוסיף את הפרטים הבאים:

  • ציון שנות המס הרלוונטיות לגילוי מרצון.
  • פירוט על מקור ההכנסה, כולל מסמכים והוכחות מסודרות ורשמיות לאימות טענת הנישום.
  • פירוט הסכום שהושמט ולא דווח.
  • אומדן על תשלומי המס החסרים.

למי מיועד גילוי מרצון?

נוהל גילוי מרצון בישראל החל בשנת 2005 כדי לאפשר לנישומים לתקן את הדיווחים שלהם ולדווח נתוני אמת על הנכסים וההכנסות שלהם, לרבות הכנסות, נכסים וחשבונות בנק בחו”ל. לאחרונה הוחלט לחדש את הנוהל עד סוף שנת 2025, בפעם האחרונה.

כל נישום שהגיש דיווח כוזב היה יכול לבחור בהליך ולדווח נתוני אמת בתמורה לכך שלא יינקטו נגדו הליכים בגלל עבירות המס. באופן כללי, ההליך מיועד לנישומים שלא נפתחו נגדם חקירות או בדיקות על ידי רשות המיסים או רשות שלטונית אחרת, וכל עוד אין כנגד הנישום מידע קודם בדבר הליך גילוי מרצון.

הנוהל אינו חל על הכנסות שמקורן בפעילות לא חוקית. אם נישום בוחר לדווח נתוני אמת במסגרת הנוהל, עליו לשלם את המס הנדרש לאחר חישוב ובהתאם להצהרה שלו, בתוספת של קנסות והפרשי הצמדה.

העבירות על פי חוקי המס המפורטים בנוהל הן:

  • פקודת מס הכנסה.
  • חוק מס ערך מוסף.
  • חוק מיסוי מקרקעין.
  • חוק מס קנייה.
  • פקודת המכס.
  • חוק מסי מכס ובלו.
  • נוהל הוראת שעה לקבלת כספי מיסים בגין רווח ממימוש אמצעי מבוזר
  • כל הוראה לעניין מס בחוק על פיו, כל עוד ההוראה מתייחסת לאחד או ליותר מ-6 החוקים המפורטים בסעיפים הקודמים.

הליך גילוי מרצון ומבנה הטופס

כאמור, רשות המיסים מציעה שני מסלולים לגילוי מרצון המיועדים לנישומים, ליחידים, לעוסקים, לבעלי תפקידים בתאגידים ולמייצגים שעברו עבירות מס ולא דיווח נתוני אמת. יש למלא טופס הצהרה לבקשה לגילוי מרצון, את הטופס ניתן לשלוח רק באמצעות דואר אלקטרוני לכתובת הבאה: giluymerazon@taxes.gov.il.

בעבר היה מסלול נוסף לדיווח אנונימי שהועדף על ידי רבים אך מסלול זה הסתיים בסוף 2018.

הטופס הרגיל כולל ארבעה חלקים עיקריים:

פרטי מגיש הבקשה או פרטי בא כוחו של מגיש הבקשה, לרבות שם פרטי ומשפחה, ת”ז ותמצית פירוט עובדות.

טבלה המציגה את שנות המס הרלוונטיות, מקור ההכנסה, סה”כ לשנת המס או לתקופת הדיווח וחבות קרן מס.

מידע על סכום ההון המדווח, סכום העבירה המצטבר, דיווח על קיומו או אי קיומו של תיק ברשויות המס.

הצהרה על נכונות הפרטים בבקשה, לרבות תאריך וחתימה של מגיש הבקשה או בא כוח מטעמו.

רשות המיסים הכריזה על נוהל גילוי מרצון ואפשרה לתושבי המדינה לדווח נתוני אמת, הנוהל התקיים במסלול רגיל ובמסלול מקוצר בין השנים 2014 עד 2019, וזכה להצלחה כבירה. נוהל גילוי מרצון עד סוף שנת 2019 סלל את הדרך לישראלים רבים לדווח על עבירות מס טרם גילויין על ידי רשות המסים, וזאת ללא נקיטת הליך פלילי נגדם וללא חקירות. כעת יש הזדמנות חדשה לדווח על הכנסות שלא דווחו, כולל הכנסות בשוק הקריפטו, עד סוף שנת 2025.

מה היתרונות והתוצאות של גילוי מרצון?

כל תושב ישראל חייב לדווח לרשות המיסים על הכנסותיו בארץ ובחו”ל, אך לעיתים יש ישראלים שבתום לב או מסיבה אחרת לא דיווחו כחוק על ההכנסות שלהם. בעזרת גילוי מרצון ניתן להסדיר את הדוחות החסרים או לתקן דוחות שהוגשו, והמטרה של ההליך היא לעודד את הנישומים, ביניהם עצמאים ובעלי עסקים, להסדיר את הדיווח ולשלם את חבות המס בגין מקורות הכנסה שלא דווחו.

היתרון המרכזי של ההליך הוא הימנעות מנקיטת הליך פלילי נגד הנישום והסרת המחדל בגין דוחות חסרים או לא נכונים, כלומר הנישומים יכולים ליהנות מחסינות פלילית.

מספר דוגמאות של מקרים בהם טיפלנו במשרד זיו שיפר בנושא גילוי מרצון והליכים פליליים

1. לקוח מבוגר פנה אלינו ותיאר מקרה בו חי במשך שנים רבות בחו”ל , במהלך השנים הללו הוא צבר כספים בחו”ל אך לא הצהיר עליהם לרשויות בישראל.
מטרת הפנייה, בקשה להצהיר על הסכומים הללו ולהעביר אותם לישראל , מדובר בסכום של מאות אלפי דולרים.

תוצאה – הצלחנו לקבל אישור ללא תשלום מס.

2. לקוח פנה אלינו ותיאר מקרה בו קיבל ירושה הכוללת חשבונות בנק בחו”ל , בהם מצויים כספים רבים.
מקור הכספים לא ידוע , המוריש היה איש עסקים בישראל.

תוצאה – הצלחנו לקבל אישור להעברת הכספים לישראל בתשלום מס מינימלי של 25%. אילו ניתן היה לאתר את מקור הכספים , היתה אפשרות לפטור אותם ממס,משלא אותר המקור, הכספים חוייבו במס מינימלי.

3. לקוח קיבל העברה מהותית מהאב לחשבונו בשנים עברו – במזומן.
הוכח שיום קודם, האב קיבל העברת מזומן לחשבונו, מזומן ששימש את ההעברה הנוכחית.

תוצאה – הצלחנו לפטור את הלקוח מהליך פליל תוך תשלום מס סביר על העברה זו.

4. לקוח הואשם ע”י מע”מ בניכוי חשבוניות פיקטיביות בסכומים של כמה מיליוני שקלים.
תוצאה – הצלחנו לפטור את הלקוח מהליך פלילי ובמקביל הוצאה שומה על מחצית מהדרישה הראשונית.

המלצות המומחים של משרד רו”ח זיו שיפר

  • נוהל גילוי מרצון מהווה נישה ייחודית בדיני המס בישראל, זהו הליך מורכב המחייב ידע וניסיון רב בנושא, חשיבת יצירתית ותכנון מס אופטימלי וקפדני.
  • מומלץ להתחיל את ההליך לגילוי מרצון בהקדם האפשרי.
  • יש לאתר ולאסוף את כל המסמכים והאישורים הרלוונטיים לפני הגשת הבקשה.
  • אין יותר אפשרות לבצע הליך לגילוי מרצון באופן אנונימי.
  • ההליך עשוי לכלול דיוני שומה, לכן חייבים ליווי של רואה חשבון מנוסה בתחום זה.
  • מומלץ לנצל את ההזדמנות ולהסדיר דיווחים ותשלום מס בגין רווחי קריפטו.

כיצד נעשה הליך גילוי מרצון במשרד רואה חשבון זי שיפר ושות’?

המומחים של משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ ממליצים לכל אדם שברשותו הון, הכנסות ונכסים לא מדווחים, כולל השקעות ורווחים מקריפטו, לא להמתין לרשות המיסים שתחליט האם ומתי לחדש את נוהל הגילוי מרצון. בעזרת הצוות המקצועי ניתן לתכנן מס באופן מיטבי, לנהל מו”מ בצורה שקופה או אנונימית מול רשות המיסים ולהגיע לתוצאה טובה עבור הנישום, מבלי להסתבך עם חקירות ואישום בעבירה פלילית.

היכנסו למאמרים נוספים בנושא מס הכנסה

המאמר מאת רו"ח יורם שיפר

שותף מנהל במשרד רואי החשבון "זיו שיפר ושות – רואי חשבון". רו"ח יורם שיפר הינו יזם אינטרנט בלתי נלאה, מפתח המערכת UCAN2 , invoice4u ועוד כמה וכמה מערכות שנועדו לעזור לבעלי עסקים לעוף אל עבר הזריחה. הוא גם מנגן על חצוצרה, מופיע עם תזמורת כלי הנשיפה כלים שלובים, נשוי, אב ל 3 ילדים ובסך הכול ממש שמח בחלקו.

סניפים
חיפה
יוחנן הסנדלר 20, חיפה
תל אביב
רח' חומה ומגדל 16 בית יואל קומה 1
טבריה
רח' יוחנן בן זכאי 41 טבריה