המאמר מאת רו"ח זיו כרסנטי
שותף מנהל במשרד רואי החשבון "זיו שיפר ושות – רואי חשבון". מפקח מס הכנסה בעברו ומומחה בפתרון מחלוקות וטיפול בענייני מס הכנסה. רו"ח זיו כרסנטי מנהל את הקשר מול רשויות המס, הוא נשוי ואב ל 3 ילדים.
כיצד להתנהג במקרה של ביקורת על ידי רשות המיסים
המאמר מאת: רו”ח זיו כרסנטי
רוב בעלי העסקים במדינת ישראל מתנהלים נכון ועל פי החוקים והתקנות, אך עצם המחשבה על ביקורת מס הכנסה מעוררת בהם חשש ולחץ רב שמדירים שינה מעיניהם, גם אם הם הקפידו על דיווחים ותשלום מס הכנסה כדין. בביקורת פתע מטעם מס הכנסה החוקרים מבקרים את ספרי החשבונות של העסק והם מתחקרים ובודקים את הנהלת החשבונות והדיווחים שנשלחו לרשות המיסים.
לכן, כדאי לדעת כי ביקורת מטעם שלטונות המס עשויה להיות חוויה לא נעימה ומלחיצה ורוב בעלי העסקים אינם יודעים כיצד להתנהל נכון במהלך הביקורת. לכן, המומחים של משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ הכינו עבורכם מדריך בנושא והם מציעים טיפים חשובים כיצד להתכונן נכון לביקורת של מס הכנסה.
מס הכנסה נוהג לערוך ביקורות פתע בעסקים שונים, באופן שגרתי וכחלק ממבצעי האכיפה התקופתיים, או כאשר קיים חשד להעלמת כספים בעסק מסוים. הביקורת בעסק נועדה לברר האם העסק מנהל את ספרי החשבונות כדין והאם הוא מדווח על מלוא הכנסותיו או שמא הוא מעלים מס. במהלך הביקורת בבית העסק, החוקרים משווים את הדיווחים של הנישום למס הכנסה לבין הממצאים בשטח. הביקורת עשויה להיות פתאומית וללא הודעה מראש, ולעיתים הביקורת מתואמת מראש כחלק מההכנה לדיון שומות.
ביקורת מס הכנסה בעסק עשויה להתבצע על ידי אחד מהגורמים הבאים:
מבקרי מחלקת ניהול ספרים – המבקרים נשלחים ממחלקת ניהול ספרים במס הכנסה ולרוב הם אינם המפקחים שאחראים על טיפול בתיקו של הנישום. המבקרים מטעם מס הכנסה בוחנים את ניהול ספרי החשבונות בעסק באופן אקראי ושוטף, לעיתים כחלק מהביקורת השוטפת המתבצעת על ידי רשויות המס.
מפקחי מס הכנסה – מפקחי מס הכנסה הם נציגים של פקיד השומה ממערך השומה ותפקידם לערוך ביקורת מס כחלק מתוכנית העבודה לביקורת תיקים במערך השומה. המפקחים בוחנים לעומק את התנהלות העסק והם דנים בממצאי הבדיקה שבוצעה בעסק ועשויים לזמן את בעל העסק לדיון בנושא.
חוקרי מס הכנסה – מחלקת חקירות מס הכנסה מפעילה מערך חוקרים מטעמה, הם יכולים להגיע לבית העסק במסגרת חקירת מס גלויה כדי לגבות עדויות בשטח, לתפוס חומרים בעסק ולאתר חומרים הנדרשים לחקירה המתבצעת על ידי מס הכנסה. אם החוקרים מגלים חשד לביצוע עבירות מס הם יעבירו את התיק לטיפול על ידי היחידה המשפטית או על ידי פרקליטות המדינה, וביקורת זו בעלת אוריינטציה פלילית, ויש להתייחס לכך בכובד ראש.
ראוי לציין כי ביקורת מס הכנסה נערכת מכוח סעיף 135 לפקודת מס הכנסה. סעיף זה מקנה את הסמכות לרשות המיסים להשיג ראיות וידיעות העשויות לסייע בתהליך הבירור של ההכנסה האמיתית של בעל העסק. כדאי לדעת כי מס הכנסה יכול לבצע ביקורת מס באופן פתאומי וללא תיאום מראש, בבית העסק עצמו ובאמצעות מפקחים, חוקרים או מבקרים. במקרים מסוימים הביקורת מתואמת מראש עם בעל העסק, והיא יכולה להתבצע בעסק עצמו או במשרדו של פקיד השומה.
כדאי לדעת כי מס הכנסה מבצע ביקורת גם אצל נישומים המנהלים עסק מהבית, אך במקרה זה הם חייבים לקבל את הסכמתו מראש ובכתב. כאמור, ביקורת מס היא חוויה מלחיצה, מפחידה ולא נעימה לבעל העסק, במיוחד כאשר מגיעים חוקרים במפתיע. יחד עם זאת, בעלי עסקים שמנהלים את ספרי החשבונות כדין אינם צריכים לחשוש מהביקורת, אך עליהם להתנהל נכון במהלכה וכך הסיכוי שלהם לעבור את הביקורת בשלום ובהצלחה גדול יותר באופן משמעותי.
בעלי עסקים (נישומים) חוששים מביקורות הנערכות על ידי רשויות המס. לרוב, כאשר נערכת ביקורת בבית העסק, העצמאי תוהה מדוע הוא זוכה לחוויה הלא נעימה ולכבוד המפוקפק שכרוך בפעולה זו. לכן, חשוב להבין כי מפקחי מס הכנסה מבצעים ביקורת מס בעסק מהסיבות הבאות:
מס הכנסה מבצע שני סוגים עיקריים של ביקורות בבתי עסק שונים. הסוגים העיקריים של ביקורות מס הכנסה הינם:
ביקורת ניהול ספרים – כל עסק חייב למלא אחר הוראות ניהול ספרים שחלות עליו כדין לפי הוראות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות), התשל”ג=1973. ביקורת ניהול ספרים נועדה לבדוק כיצד העסק הנבדק רושם הכנסות ותקבולים, ובנוסף הביקורת בוחנת האם העסק מוציא חשבוניות מס וקבלות כדין. הביקורת מאפשרת לחוקרים לגלות אי רישום של הכנסות ותקבולים ולאתר העלמת הכנסות. בתהליך זה, מפקחי מס הכנסה דורשים מהנישום להציג בניהם את כל חשבוניות המס והקבלות שהעסק הוציא בתקופה האחרונה, ויש להציג גם את הקופה וספר הקופה, ככל שישנם, ובנוסף בעל העסק נדרש להציג את כרטסת הקופה ומערכת הנהלת חשבונות. כדאי לדעת כי מס הכנסה שולח מפקחים, בדרך כלל שניים, והם לעיתים מבצעים קניית ביקורת עוד לפני הזדהותם בפני בעל העסק, ביום הביקורת או לפני כן, ותהליך זה נועד לבדוק האם העסקה נרשמה כדין.
ביקורת ניכויים מס הכנסה – ביקורת מס הכנסה שנועדה לבדוק האם בית העסק רושם את ההוצאות המותרות בהתאם לתקנות, ובנוסף בודקים את ההוצאות שנרשמו אכן מותרות בניכוי. הביקורת כוללת בדיקה מקיפה של הניכויים משכר העובדים ומהתשלומים לספקים. במסגרת הביקורת בוחנים במקרים מסוימים את הכרטסות ופקודות היומן של הוצאות העסק, בדגש על הוצאות העשויות להיות מועדות לפורענות כמו הוצאות כיבוד, נסיעות לחו”ל, הוצאות רכב וכדומה.
הביקורת הקלאסית של מפקחי מס הכנסה נעשית לרוב בדרך הבאה:
חשוב לציין כי סעיף 135(2) ו-(3) לפקודת מס הכנסה מקנים את הזכויות הבאות למפקחים מורשים מטעם פקיד השומה:
אנחנו במשרד זיו שיפר ושות’ ממליצים לבעלי העסקים לפעול בדרך הבאה במקרה של ביקורת מס פתאומיות או מתוכננת מראש בעסק שלהם:
בתום הביקורת בבית העסק, מפקחי מס הכנסה חייבים להכין דוח מפורט, ועליהם להציגו בפני הנישום ולאפשר לו לקרוא את הממצאים שהתגלו, לבקש תיקון בהתאם לצורך ולהוסיף טיעונים משלו. בעל העסק זכאי לקבל העתק מהדוח ומומלץ להעבירו לרואה החשבון.
הדוח כולל רשימה של קודים הנוגעים לביקורת המס שבוצעה בעסק, והקודים העיקריים המופיעים בדוח הינם:
הקודים שמעידים על ליקוי מהותי הם אי ניהול ספרים (קוד 1), אי רישום תקבול (קוד 8) ואי ניהול של סרט בקופה רושמת (קוד 7). קוד המעיד על ליקוי טכני מחייב תיקון בלבד ללא הטלת סנקציות כאלו או אחרות על הנישום.
משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ מציע מעטפת שירותים מקיפה לבעלי עסקים וחברות, השירות ניתן על ידי צוות מומחים ורואי חשבון מנוסים, וכל לקוח זוכה לליווי מקצועי ולשירות ברמה גבוהה על מנת להימנע מבעיות מול רשויות המס, וכך גם נמנעים מבעיות העלולות להיגרם לבעל העסק בעקבות ביקורת מס הכנסה.
למידע נוסף ולליווי מקצועי לעסקים חדשים וקיימים – אנא צרו קשר עם המשרד דרך האתר באמצעות ווטסאפ או שליחת טופס פנייה
היכנסו למאמרים מקצועיים נוספים בנושא מס הכנסה וביטוח לאומי