המאמר מאת: רו”ח יורם שיפר
המעמד של עוסק פטור נקבע במשרד מע”מ בהתאם למחזור העסקאות השנתי של העסק, אלא אם העסק נמנה על אחד מהעיסוקים והמקצועות שמחייבים פתיחת תיק עוסק מורשה, למשל עורכי דין, רואי חשבון ואדריכלים. כדי להיות עוסק פטור מחזור העסקאות השנתי יכול להגיע עד 120,000 ₪, נכון לשנת 2024, וחשוב לציין כי תקרת עוסק פטור מתעדכנת אחת לשנה.
טבלת תקרת עוסק פטור לפי שנים
מה ראוי לעשות אם עוברים את תקרת ההכנסה השנתית לעוסק פטור?
כאשר מחזור העסקאות השנתי של עוסק פטור עולה על תקרת ההכנסה השנתית שנקבעה בתקנות, העוסק נדרש להגיע למשרד מע”מ האזורי כדי לשנות את המעמד שלו לעוסק מורשה. לכן, מומלץ לכל העוסקים הפטורים לעקוב אחר הכנסות העסק על מנת לבחון האם צפויים לעבור את התקרה שנקבעה למעמד של עוסק פטור, וברגע שעוברים את התקרה חשוב להסדיר את הנושא מול משרד מע”מ האזורי אחרת העוסק ייאלץ לשלם מע”מ בסוף שנת המס עבור ההפרש בין סך הכנסות העסק לבין תקרת עוסק פטור, ואת ההפרש הוא ייאלץ לשלם על חשבונו כיוון שהוא לא יוכל לגבות את המע”מ מלקוחותיו.
דוגמה להמחשת הנושא:
נניח כי בשנת המס 2023 העוסק הפטור סיים את השנה עם מחזור עסקאות בסכום של 120,000 ₪. תקרת עוסק פטור לשנת 2023 הייתה 107,692 ₪ (מחזור עסקאות ולא רווח), כמובן לפני הוצאות. אם העוסק הפטור עבר את התקרה שנקבעה לשנת 2023 והוא לא שינה את צורת ההתאגדות העסקית שלו במע”מ לעוסק מורשה, פקיד השומה יבצע את החישוב הבא כדי לחשב את ההפרש שעל העוסק לשלם למע”מ:
מחזור עסקאות שנתי בפועל – 120,000 ₪.
תקרת עוסק פטור (שנת 2023) – 107,692 ₪.
סך ההכנסה החייבת במע”מ לשנת 2023 – 12,308 ₪ (107,692 – 120,000).
מע”מ- 17%.
הפרש שיש לשלם למע”מ – 2092.36 ₪.
להסבר נוסף ומעמיק בנושא ניהול תיק עוסק פטור – לחצו על הלינק.
דגשים חשובים בנוגע לתקרת עוסק פטור
- חשוב לדעת כי עוסק פטור אינו רשאי לגבות מע”מ מלקוחותיו, לכן הוא אינו יכול לקזז מס תשומות (מע”מ) מההוצאות המוכרות של העסק. כמו כן, עוסק פטור חייב בתשלום מס הכנסה כמו כל עצמאי אחר, ולמעשה לוקחים בחשבון את ההוצאות המוכרות של העוסק רק בעת הגשת הדו”ח השנתי למס הכנסה.
- המעמד ברשות המיסים של נישום שעובד גם כשכיר נקבע לפי מחזור העסקאות השנתי בעסק, ללא הכללת ההכנסה שלו כשכיר.
- אם ההכנסה השנתית של העוסק הפטור מבית העסק שלו נמוכה מהתקרה העדכנית לשנת המס, והוא עובד גם כשכיר, המעמד שלו יישאר כעוסק פטור לענייני מע”מ, ללא תלות בשכר שהוא מקבל כשכיר.
- במקרה של עוסק פוטר שעובד גם כשכיר, עליו להצהיר בדוח השנתי המוגש למס הכנסה על הכנסותיו מהעסק וכשכיר, לצורך חישוב חבות המס.
- הדרך הקלה והמהירה ביותר לפתוח תיק עוסק פטור היא באמצעות אתר האינטרנט של רשות המיסים. ניתן לשלוח את הבקשה לפתיחת התיק באופן מקוון או באמצעות דואר אלקטרוני, אך כדאי לפתוח את התיק בעזרת רואה חשבון מייצג.
שאלות ותשובות בנושא תקרת עוסק פטור
שאלה: אם יש לי הכנסה כשכיר בסך 164,000 ₪ וברצוני לפתוח עסק קטן במקביל, האם אוכל לקבל מעמד של עוסק פטור במשרד מע”מ האזורי בגלל השכר שעולה על התקרה לעוסק פטור?
תשובה: בהחלט כן. אחת מהטעויות הנפוצות אצל עצמאים היא שההכנסה משכר משפיעה על תקרת ההכנסה השנתית לעוסק פטור. לכן, חשוב להדגיש כי המעמד במע”מ תלוי רק במחזור העסקאות השנתי מהעסק.
שאלה: מה יקרה אם עברתי את התקרה שנקבעה לעוסק פטור ולא שיניתי לעוסק מורשה?
תשובה: במקרה זה עליך לשלם מס על ההפרש למע”מ, כפי שהמחשנו בדוגמה למעלה.
שאלה: האם התקרה של עוסק זעיר זהה לתקרה עבור עוסק פטור?
תשובה: במסגרת הרפורמה החדשה ניתן לפתוח עוסק זעיר, זהו מעמד לענייני מס הכנסה בלבד, לכן תקרת עוסק פטור זהה לתקרה של עוסק זעיר, 120,000 ₪ נכון ל-2024.
למידע נוסף, לייעוץ מקצועי ולהכוונה בפתיחת ובניהול תיק עוסק פטור – צרו קשר עם משרד רואי חשבון זיו שיפר, ונשמח לעזור גם לכם.